Saturday, December 25, 2010

Eksotiskmat for meg

Det er jo mat i jula er eksotiskmat for meg. Her fikk jeg nyttige informasjoner fra: http://www.friskisogsvettis.no/magasinet/spis-og-ork/item/59-klar-for-mat-jula?

Klar for «mat-jula»?
"For å være helt ærlig... Noen ganger er det ålreit med usunn mat. Alle vet at feit ribbe og farsemat som pølser og medisterkaker ikke er det smarteste. Ikke salt pinnekjøtt eller søte kaker heller, for den sakens skyld. Men i jula, da...

Men det er fortsatt noen dager igjen til den 24. – og jula varer på ingen måte til påske. Derfor gir vi deg noen råd om sunt kosthold i en travel tid – både før, men kanskje særlig etter jul.

Kjapt, sunt og godt
Forsterk en posesuppe med ekstra grønnsaker og en grovbrødskive ved siden av, eller forsøk laksebiter fra frysedisken i fiskesuppen. Øk spenningen ved å sette det hele i ovnen ved å legge litt fetaost oppå og stek i 10-15 minutter på 200 grader. Eller forsøk en skje lettrømme, noen sitronskiver og litt hakket persille.

Fisk holder deg frisk
Nok vitamin D og omega-3-fettsyrer hjelper også til å holde deg frisk. Spiser du ikke nok fet fisk, sikrer en daglig dose tran inntaket ditt. Liker du ikke smaken, er tipset å ta tran før leggetid, så merker du mye mindre til den enn om du tar den til frokost.

Riktig kosthold forebygger
Vinter og kulde gjør at mange pådrar seg sår hals og forkjølelse. Når du er bevisst på å spise variert, får du i deg alle de ulike næringsstoffene kroppen trenger. Da styrker du kroppens immunforsvar. Frukt, bær og grønnsaker inneholder mye vitaminer og antioksidanter. Husk anbefalingen som sier tre porsjoner grønnsaker og to

porsjoner frukt hver dag.
Spis frukt sammen med lunsjen og som mellommåltid på ettermiddagen. Mens du lager middag kan du spise noen gulrot- eller kålrotstaver. Husk grønnsaker til middag.

Frosne grønnsaker
Grønnsakene fra frysedisken ble pakket da tilbudet og kvaliteten var god. Innfrysingen er så rask at de fleste næringsstoffene beholdes.

Drikk nok vann
Kroppen trenger omtrent to liter væske om dagen. Taper du 1prosent av væskemengden, synker ytelsen din med 10 prosent. Dette er like viktig å tenke på i hverdagen som på treningsturen. Ha alltid med deg en vannflaske og fyll den opp når den blir tom!

Om du må hoppe over en treningsøkt når det nærmer seg jul, husk alltid å bruke trapper istedenfor heis, og tenk på handleposene som vekter.

God Jul!"

Image kilde:
http://www.side2.no/helse/article2388200.ece
http://treningsglede.wordpress.com/2009/12/19/mat-i-julen-rad-og-tips/

No comments: