Tuesday, August 28, 2007

Litt mer om krydder

Jeg fikk informasjioner fra http://www.santamaria.no/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p1b&c=1&s=1 og http://www.bradager.net/avm/avmkrydder.html

Allehånde
Allenhånde brukes til svinekjøtt, fleskepølse, fet fisk, kjøtt- og kålsuppe og till sursild.

Basilikum
Basilikum, som mange andre urtekrydder bør smuldes i hånden for å få frem all smak. Basilikum brukes bl a til kalv, kylling og annet lyst kjøtt, grønsak retter og pasta retter.
Basilikum
Latinsk navn: Ocimum basilicum.
Basilikum er en ett-årig urt som passer til mange forskjellige retter. Basilikum er meget ømfintlig for kulde og tåler ikke temperaturer i underkant av 10 grader. Basilikum brukes både tørket og fersk. Det er mest smak i de ferske baldene Den egner seg best til tomat, potet, pizza og pastaretter.
Rødbladet basilikum er ikke så vanlig i butikkene ennå, men stadig flere tar den inn. Den kalles også 'Dark Opal' på grunn av fargen på bladene.
Ved siden av disse fins det flere andre varianter også mange asiatiske variant. Retter på Internett (fra asiatiske land) fra det asiatiske kjøkken bruker disse varianten. De er ofte litt mildere på smak en vår og bruk derfor litt mindre om du ikke får tak for eksempel Thailandsk

Cayennepepper
Cayennepepper er verdens mest brukte krydder. Den sterke smaken gir en eksotisk karakter til fisk, skalldyr, kjøtt gryter, eggeretter m m.
Cayennepepper
Latinsk navn: Capsicum fastigtatum.
Brukes til fisk, skalldyr, dressinger, sauser, eggretter og stuvinger.

Chili
Latinsk navn: Capsicum.
Chili er en frukt som tilhører pepperfamilien og finnes i mange former og størrelser. De modne fruktene er røde. De små fruktene er som regel de sterkeste typene. Frøende er strerkere enn fruktkjøttet og det kan være lurt å fjerene disse før en er kjent med virkningen. Chilikan kjøpes fersk, tørket eller hermetisert

Curry Sumatra
Spennende indisk krydderblanding med smak av kokos, lime og chili. Passer utmerket til svinekjøtt, kylling eller biffkjøtt.

Curry Vindaloo
Het krydderblanding fra Goa som ligger på sydvestkysten av India. Perfekt til fisk, reker, svinekjøtt, gryter, kylling, grønnsaker og til Wok.

Curry
Latinsk navn: Ingen - blandingskrydder.
Curry er ikke et krydder, men en blanding av forskjellige krydder. Blandingen kan bestå av alt fra 8 - 20 forskjellige krydder. Det fins mange forskjellig utgaver av curry avhengig av hvorfra i India de opprinnelig kommer. De vanligste ingrediensene er: koriander, ingefær, kanel, nellik, muskat, spisskummen, pepper og gurkemeie (som gir den gule fine fargen). Som regel freses curry i fett for å forsterke aromaen.

Dill
Santa Marias tørket dill passer bra til alle retter der man ellers bruker fersk dill. Smaken av dill forsterkes under tilberedning.
Dill
Latinsk navn: Anethum graveolens.
Dill vokser vilt i Norge. Smak av anis og sitron. Frøene lukter svakt av karve. Tørket og friske blad og frø brukes i supper, lammegryter og til grillet og kokt fisk. Brukes til gravlaks og til skaldyr og poteter. Kan kjøpes som krydderurt, i kvaster eller som tørket vare. Bladene brukes til rødbete, squash og agurk, egg, fisk og skalldyr, ris og poteter. Frøene passer til kål, løk, poteter. Blad og frø brukes også i pikkels og i indisk matlagning brukes blad og i frø i masalaer og karri.

Einerbær
Uten einerbær blir viltsausen ganske tam. Einerbær brukes til vilt og svinekjøtt, posteier og til surkål. Einerbær er dessuten godt til alle farseretter. En marinade med pikant og karakteristisk smak får du om du legger i noen knuste einerbær.

Estragon
Estragon er et klassisk urtekrydder som det er spennende å lage kryddesmør av. Er dessuten god på stekt kylling, i ulike kjøttgryter og i bearnaisesause. Estragon med finhakket persille, dill og gressløk gir en utsøkt smak til potetsalat.
Estragon
Latinsk navn: Artemisia dracunculus.
Flerårig urt som stammer fra Søreuropa. Vokser vilt i Norge. Selges fersk i potter eller tørket. Har en svak smak av anis. Kjørvel inngår i fines herbes sammen med gressløk, persille og estragon. Brukes i tomatretter, supper, ris og sauser eller til fisk, skalldyr, fjærkre blant annet. Ikke minst i bearnés-, hollandaise-, ravigote- og tartarsaus.
De fins flere typer av estragon. Blant de mer kjente er russisk estragon Artemisia dracunculoides. Den er lysere i fargen og har en litt mer biter smak.

Fennikel, hel
Fennikel brukes i brød og grønsaksretter. Fennikel er frø fra fennikelplanten, og har en tydelig smak av lakris.
Fennikel
Latinsk navn: Foeniculum vulgare.
Deler som brukes er unge blader, blomstene, stengler og frø. Ferske blader holder i to-tre dager i en plastpose i kjøleskapet. Fennikelfrø smaker av lakris og litt mildere i smaken enn dillfrø.
Fennikelfrø passer til rødbete, kål, agurk, fisk og skalldyr, purre, tomater , bønner svin, ris og poteter. I tørket tilstand brukes den i brød og i fiskeretter. Den er også mye brukt i brennevin og likører.
Fennikel
Latinsk navn: Foeniculum vulgare var azoricum
Kan brukes sammen med potet i potetstappe. Smaker litt lakris eller anis. Det grønne kan brukes som Fennikel over.

Garam Masala
En sterkt basiskrydder som er en selvfølge i det idiske kjøkken. Passer utmerket til de fleste indiske retter med kjøtt, fisk, kylling eller grønnsaker.
Garma masala
Latinsk navn: blandings krydder
Garam masala er et indisk blandingskrydder som innholder minst fem forskjellige kryddere. Moen av disse kan være laubær, kanel og kardemumme. Garam masala innholder alltid cummin, en indisk variat av karve. Vanligvis blir krydderne rister før bruk for å få frem en speiell aroma. Blir brukt i mange retter med kjøtt, fisk, egg, grønnsakretter og sammen med ris og i gryter.


Gressløk
Santa Maria frysetørket gressløk passer bra i retter der man ellers bruker fersk gressløk. Smaken av gressløk forsterekes under tilberedning.
Gressløk
Latinsk navn: Allium schoenoprasum.
Kan kjøpes tørket, men fersk er best. Både bladene og blomstene brukes. Både blad og blomster har en tydelig løksmak. Brukes i fines herbes, eggeretter, til supper, salater, fisk og skaldyr, poteter og kokte grønnsaker.

Grillkrydder
Benyttes til mariander, farseretter, kjøtt, kylling og stekte poteter

Grønn pepper, tørket
Tørket grønn pepper er den umodne frukten fra pepperplanten. Den frysetørkede frukten har en mild og fyldig smak. Gir en fin smak i gryteretter og på peppersteken.

Gurkemeie
Gurkmeie anvendes på grunn av sin vakre gule farge og benyttes i risretter, fisksuppe og curryretter m m. Gir en smaksopplevelse for øyet.
Gurkemeie
Latinsk navn: Curcuma longa.
Gurkemeie er en oransjefarget rot og er opprinnelig fra de tropiske delene av Asia. Den tørkede roten inneholder et fargeemne 'curcumin'. Brukes først og fremst som tilsetning for å gi farge til ris, supper og stuinger.
Hvit pepper malt
Hvit pepper brukes til all slags matlaging. Hvit pepper er de modne, tørkede fruktene uten skall fra pepperbusken, som er en tropisk slyngpante.

Hvit pepper, hel
Hvit pepper er den modne, skrelllet og tørkede frukten fra pepperplanten. Brukes i all slags matlaging og som krydder på bordet.

Hvitløkspulver
Santa Marias hvitløkspulver er tørket, ved tilberedning av mat kommer hele den kraftige aromaen frem. Passer til all slags matlagning hvor man vanligvis benytter seg av fersk hvitløk.
Hvitløk
Latinsk navn: Allium sativum.
Elsket av de fleste og hatet av noen få. Selges fersk, eller tørket, men kan også fåes som pulver. På helt ferske løker kan det grønne brukes som kinesisk gressløk.
Hvitløk er en selvfølge i aioli, skordalia, rouille, pesto, tzatziki og flere andre sauser og diper. Ellers passer hvitløk til nesten alt og kan kombineres med de fleste andre urter.

Ingefær malt
Hel ingeær brukes hovesdakelig til sylting og chutney. Ingefær er en urt, og det er rotstokken som brukes til krydder.
Ingefær
Latinsk navn: Zingiber officinale.
Ingefær er den tørkede rotknollen fra en flerårig plante. Den stammer opprinnelig fra Sør-øst Asia. Rotkjøttet er gult og saftig med en karakteristisk smak. Den er en av de vanligste ingrediensene i det indiske kjøkken og ellers i Asia og i deler av Afrika. Tørket og malt ingefær er mildere i smak enn den ferske og brukes mye i søte desserter.
Ferske røtter skrelles og rives på et rivjern eller skrapes med kniv, finhakkes eller skjæres i tynne skiver. Ingefær holder lenger i kjøleskapet om den pakkes inn i et fuktig håndkle.
Ingefær brukes også i produksjon av ingerfærøl. Er du på Korfu må du absolutt smake en kald zinzibiera.

Kajennepepper
Latinsk navn: .
Fruktene blir mellom 2-14 cm lange og skallet er tynt og læraktig. De største fruktene tørkes og males til et fint pulver. De minste fruktene er skarpere i smaken og de tørkes og males til kajennepepper. 'Sataanspepper' heter enkelte varianter i tropiske land.

Kanel malt
Kanel brukes blant annet til bakverk, på risengrynsgrøt, i gløgg og i desserter med eple. Kanel kommer fra den soltørkede barken på kaneltreet. Det sies også at kanel har en medisinsk virkning, og er bra for fordøyelsen og roer ned magen. Kanel smaker også godt i kaffekoppen sammen med litt melk...
Kanel
Latinsk navn: .
Kanel utvinnes av barken på kaneltreet som vokser i Kina og India. Selges som kanelstenger eller malt. Kanel smaker søtt og har en pepperlignende ettersmak.
Brukes også mye i Thai-kjøkkenet.Kardemomme malt
Kardemomme brukes i blant annet hvetebrød og andre bakverk. Kardemomme er en urtelignende flerårig plante. Krydderet består av den tørkede frukten sammen med de harde kjernerne.
Kardemomme
Latinsk navn: Elettaria cardamomum.
Kardemomme kommer fra det sørlige India og er i familie med ingefær. Kardemomme er små ovale og lysegrønne frøkapsler. Skrelles og støtes i en morter før bruk. Smaker ikke som malt kardemumme. Oppbevares tørt i et tett glass eller boks.
Den brukes mye i det Indiske kjøkke, hvor den er en av de viktigste ingrediensene i mange krydderblandinger. I arabiske land brukes den som smakstilsetting av kaffe og er en viktig ingrediens i krydderblandinger. Kardemomme brukes karripulver, dhal, masalaer og philaffer.

Kinesisk gressløk
Latinsk navn: Aliium tuberosum.
Kinesisk gressløk eller hvitløksgressløk, som den også kalles, har vært dyrket i Kina i århundrer. Den er også brukt som legeplante. Kinesisk gressløk smaker som en blanding av gressløk og hvitløk. Hele planten kan brukes i matlagingen.
I kinesisk kjøkken brukes blomstene moset med salt til en pasta som anvendes i risretter og saus.

Karri
Karri er godt til høns, svinekjøtt, kylling, ris, majones og saus. Passer også ypperlig til å sette en spiss på den veldig norske retten fiskeboller i hvitsaus.
Karri, ekstra sterk
Ekstra sterk karri passer bra til de som liker sterk mat.

Kjørvel
Kjørvel er et gammelt fint norsk krydder fra haven. Brukes i egg- og grønnsaksretter, til kokt fisk, salater, dressing og supper.
Kjørvel
Latinsk navn: Myrrhis odorata.
Svak smak av lakris. Kan kjøpes i de fleste butikker i potte. Bladene brukes ferske og blomstene brukes til garnityr. Brukes til fisk, egg- og grønnsaksretter og i supper.
Kjørvel inngår i fines herbes sammen med gressløk, persille og estragon. Passer blant annet til asparges, bønner, fisk, skalldyr, salat, poteter, tomater og kalv.

Koriander malt
Koriander användes förr i tiden som afrodisiaka, vilket betyder kärleksmedel. Den betydelsen har inte koriander idag. Men den betyder mycket för smaken på matbröd, soppor, marinader och sillinläggningar.
Koriander
Latinsk navn: Coriandrum sativum.
Koriander er en ettårig skjermplante med grønne snitdelte blad som stammer fra sydvestasia. Den kan bli ca 60 cm høy og får lyserøder blomster og blomstrer dyrket i juli/august. Etter blomstringen lukter de kulerunder frøene sterkt og dette har gitt planten navn. Koriander er utledet av ordet koris som betyr vegglus.
Planten går ofte under navnet kinesisk persille. Man antar at den er dyrket i over 3 000 år. Mye brukt i det indiske og egyptiske kjøkken. Koriander inngår i blandingskrydderet karry.
Frisk koriander og korianderfrø har forskjellig smak og anvendelses områder. Korianderfrø brukes blant annet i brød og til smaksetting av likør. Den brukes også ved framstilling av parfyme. Frisk koriander brukes i salater og mat fra Asia og Middelhavsområdet.
Koriander hører opprinnelig hjemme i sydeuropa og Asia men dyrkes nå mange steder. Koriander er en av de lengst kjente krydder. Det nevnes allerde i 1550 før vår tid. Det skal også være funnet korianderfrø i Tutankhamons grav.

Kummin
Latinsk navn: Carum Carvi.
Brukes blant annet i gulasj og kålretter.

Laurbærblad
Latinsk navn: Laurus nobilis.
Laubærtreet finnes i Middelhavområdet. Både friske og tørkede blader kan brukes. De ferske bladene er litt bitre enn de tørkede. De tørkede bladene brukes i mange gryteretter, supper, buljonger, sauser og marinader, som fyll i fisk sammen med sitron og fennikel. Laurbærblad inngår alltid i bouquet garni.
Passer og brukes i gryteretter av lam, storfe og i noen kyllingretter. Brukes også som smakstilsetter til ris, linser og tomatretter. Det holder som oftest med ett stort eller to-tre mindre blader i en oppskrift til fire personer. Fjern bladene før servering.

Lavendel
Latinsk navn: Lavandula officinalis.
Dyrkes i hovedsak rundt Middelhavet. Lavendelolje utvinnes av blomsten. Den dyrkes i hovedsak for luktens skyld, men brukes også i noen matretter

Løkpulver
Løkpulver fremstilles av høykvalitets løk som tørkes og pulveriseres. Kan brukes i alle retter der man ellers ville brukt fersk løk.

Malurt
Latinsk navn: Artemisia absinthium.
Kommer opprinnelig fra Vestasia, men den dyrrkes i dag over store deler av verden. Malurt er giftig i store doser. Den er ofte brukt til å krydre brennevin som for eksempel Vermouth.

Merian
Merian kan brukes i ertesuppe der den gir en fyldig smak. Smaker også godt på pizza samt tomat-, lever- og grønnsaksretter.
Merian
Latinsk navn: Origanum majorana.
Brukes i grønnsaks- og potetretter i ertesuppe og til lam.

Muskat
Muskat kommer fra et evig grønt tre. I 1300-tallets Europa var muskat svært verdifullt. For ½ kg muskat måtte man betale syv fete okser. Latinsk betegnelse: Myristica fragrans.Hakket muskat anvendes til grønnsakssuppe, søt salatdressing, spinat, blomkål, brokkoli, potetmos, stekt sild og fruktsupper
Muskatnøtt
Latinsk navn: Myristica fragrans.
Muskatnøtt er frø fra et eviggrønt tre som vokser i tropiske strøk. Vi bruker den milde muskatblommen og muskatnøtten.

Mynte
Mynte er et vanlig krydder i det engelske kjøkkenet. Mynte benyttes i blant annet myntesaus til lam - og fårekjøtt. Et par andre tips er å benytte seg av mynte til farseretter og til sjokoladedesserter.
Mynte
Latinsk navn: Mentha.
Det er mange arter av mynte. Det som brukes er blader, friske og tørkede, blomstene brukes i salater.
Mynte brukes til kylling, svin, kalv, lam, desserter og te. Den brukes også i yoghurtretter, chutneyer og raitaer.

Nellik
Latinsk navn: Eugenia caryophyllata.
Nelliktreet kan bli godt over 10 meter høyt. Nellik brukes enten hele for ekesmpel i sylte eller malt i bakverk, pølser og annet.
Brukes og mye i Thai-kjøkken.

Oregano
Oregano kallas för \"Fjellets Pryd\" på grunn av sine vakre blå blomster. Ha den på pizza og i pastasauser, grillet kjøtt og tomatsuppe.
Oregano
Latinsk navn: Origanum vulgare.
Urten ble tidligere brukt mye som medisinplante. I dag brukes den i mest i mat. Oregano brukes til pizza og poteter, i tomatretter og til lam. Den brukes også i en mengde kjøtt og farserettter. Ofte brukes oregano og basilikum sammen.

Paprika
Paprika kommer fra samme plante som cayennepepper og piri-piri. Den stammer fra Sør-Amerika, men dyrkes i dag også i Ungarn, Spania, Marokko, India, Japan, Mexico og USA. Paprika varierer stort både i farge, form og smak. Paprika gir all slags oste-, grønnsaks-, og eggretter, fiske- og skalldyrssupper, kylling og stek en ekstra dimensjon. Og til gulasjen er paprika en klassiker.
Paprika
Latinsk navn: Capsicim annuum.
Paprikapulveret gir både smak og farget til maten. Passer godt til supper, eggretter og gryteretter.
Pipeløk
Latinsk navn: Allium fistulosum.
Pipeløken går også under navnet vinterløk trolig siden den opprinnelig kommer fra Sibir.
Paprika, sterk
Man skiller mellom to ulike paprikatyper. Paprika av delikatessetypen er mildere, søtere og mer aromatisk med en intens rød farge. Den sterkere paprikavarianten har en mer teglsteinsbrun farge. Den er malt av både paprikapungenes frø og skillevegger. Paprika gir all slags oste-, grønnsaks-, og eggretter, fiske- og skalldyrssupper, kylling og stek en ekstra dimensjon. Og i gulasjen er paprika en klassiker.

Pastakrydder Original
Har du bare tenkt å prøve en ny kryddermiks i år, bør du velge Pasta Original. En god krydderblanding som passer til alle pastaretter.

Pastakrydder Spagetti
En velveid krydderblanding som passer utmerket til pastaretter, ostesmørbrød eller salat.

Persillade
Persillade er et klassisk fransk krydder som gir maten en fantastisk smak. En herlig blanding av persille, hvitløk og havsalt som passer utmerket til alt fra kylling og kjøttretter til fisk, pasta, grønnsaker og gratinerte poteter. Passer også meget godt som smakstilsetter i smør eller creme fraiche.

Persille
Tørket persille brukes i alle retter der man ellers ville brukt fersk persille. Smaken av persille forsterkes under tilberedning.
Persille
Latinsk navn: Petroselinum crispum.
Persille brukes overalt og er uunværlig for mange kokker. I Norge ble den uunværlig for mange etter stadige titter på fjernsysnskjøkkenet. Persille fås både i fersk og tørret. I fersk tilstand inngår den i flere krydder- og urteblandinger. Som foreksempel fines herbes, bouguets garnis, tabbouleh, salsa verde og gremolata
Persille passer blant annet til fisk, egg, ris, tomater, egg og grønnsaker. Brukes også som pynt. Persille tilsettes først mot slutten tillagningen av varme retter. Bladpersille passer best til matlaging.

Pipeløk blir brukt både som krydderurt og som grønnsak. Den brukes ofte i kombinasjon med ingefær og hvitløk. Den brukes finhakket i gryteretter og potetretter. Den kan brukes isteden for værløk. Pipeløk passer også til fisk og skaldyr, egg, storfe og fjærfe.

Piri-piri
Piri-piri krydderet benyttes ofte hel og gir en kraftig og eksotisk smak på fisk-, skalldyr-, kylling-, og farseretter samt i meskikansk mat. Husk at krydderet er meget sterkt. Vi anbefaler deg å vaske hendene godt etter å ha tatt i krydderet.

Pizzakrydder
pizzakrydder er en blanding av oregano, baslikum og merian. Foruten på pizza er den også god på varme smørbrød og i pastasaus.
eskikansk mat. Husk at krydderet er meget sterkt. Vi anbefaler deg å vaske hendene godt etter å ha tatt i krydderet.

Ramsløk
Latinsk navn: Allium Ursinum.
Ramsløk vokser vilt og blir regnet som ugress i hagen. Bladene ligner på liljekonvall men de har en markant lukt av hvitløk. Nå er også ramsløken en søster av hvitløken. Bladene brukes tidlig på våren og kan brukes i salater, supper eller sammen med spinat eller i risotto. Småløkene har en kraftigere duft av hvitløk og smaker mer.

Ringblomst
Latinsk navn: Calendula officinalis.
Ringblomstene har en søt smak med en eim av harpiks. Kronbladene brukes frisk eller tørket. Frisk blader kan også brukes. Kronblader tørket i ovn kan brukes som safran. Friske kronblader brukes i kaker og eggekremer.
Kronblandene kan også brukes i krydderblandinger sammen med hvitløk og chili.

Rosépepper
Rosépepper tillhører ikke, som man skulle tro, pepper familien, men er den bærlignende frukt fra ett tropisk tre. Rosépepper har en veldig aromatisk, litt søt smak. Bruk den til fisk, kjøtt og desserter, når du vil fornye dine gamle oppskrifter.

Rosmarin
Rosmarin ble tidigere brukt før sine konserverende egenskaper, en god viltsmak fikk man på kjøpet. Passer til vilt-, lam-, farserætter, marinader og supper.
Rosmarin
Latinsk navn: Rosmarinus officinalis.
Rosmarinplanten er en liten busk. Tidligere ble den mye brukt som medisinplante. Den har en kraftig smak og brukes både frisk og tørket. Passer til lam, kylling og poteter.

Safran
Latinsk navn: Crocus sativus
Safran utvinnes fra støvbærerne i krokusart. Det trengs nærmere 70 000 blomster for å utvinne 1 kilo safran. Brukes både for smaken og fargens skyld. Brukes i ris, gryterretter, sauser og asiatiske retter.

Salatkrydder Gresk
En perfekt krydderblanding for gresk salat. Passer også utmerket i grønnsaksretter og dressinger.

Salatkrydder Italiensk
Passer utmerket til dressinger, salater og grønnsaksretter
Salatkrydder, Fransk

Salladskrydda Fransk är en spännande blandning av olika örter som passar såväl till dressing som att strö över direkt på salladen. Även god till kokta grönsaker och grönsaksrätter.

Salpeter
Salpeter (E 251) används som konserveringsmedel i matlagningen. Ingnidning av skinka, korv, sylta före saltning, rökning, frysning: 1 msk salpeter, 1 dl socker, 2 dl salt, (dosering för 4 kilo). Saltlake: 2 l vatten, 1 tsk salpeter, 2 msk socler, 1 dl salt.

Salt
Kjemisk forbindelse med navn natruiumklorid. Det er mange forskjellige utgaver av salt på det norske markedet.

Salvie
Salvie har i mange århundre blitt brukt til fetere kjøtt som flesk, and og gås. Dessuten ble den ansett å ha legende effekt. Et nyere tips er å strø en klype salvie på tomat eller grønnsakssuppen.æ
Salvie
Latinsk navn: Salvia officinalis.
Salvie var tidligere mye brukt som legemiddel mot flere sykdommer. Krydderurten brukes til retter av kalv, lam, gris, kylling og fisk. Brukes også som te.

Sassafras
Latinsk navn: Sassafras albidum.
Sassafras er et tre som opprinnelig hører hjemme i dy østlige deler av USA. Indianerene brukte barken, røttene og bladene til te. I dag bruker vi blad og barken på røttene. Frisk sassafras er kreftfremkallende, men safrol som er det farlige stoffet blir fjernet i dag.
!!PASS på at det er merket at safrolet er fjernet dette gjelder alle produkter!!
Sassafras brukes mye i kreolske og kajunske retter som for ekempel i gumbo
Selleri
Latinsk navn: Apium graveolens.
Selleri selges fersk og som tørkede frø. Smaken på den ferske sellerien minne litt om persille og er litt bitter.
Selleri brukes ofte som persille. I Hellas brukes den i enkelte fiskeretter og kjøttgryter. Bladene fra stilkselleri og sellerirot kan også brukes. Sellerifrø brukes mye i supper. Eller passer seleri til kylling, fisk, potetretter, ris og kålretter.

Sellerisalt
Santa Maria Sellerisalt er velegnet til supper, salat, blomkål, tomatretter, kjøttstuing, grillet kjøtt og fisk samt som bordkrydder.
Sennepsfrø, brunt
Brunt sennepsfrø brukes til å lage skånsk sennep. Skånsk sennepssaus med brun sennep, smeltet smør og melkesaus er en delikatesse til lutefisk, kokt torsk og grønnsaksretter.

Sitronblad
Latinsk navn:
Sitronbladet kommer fra et sitrontre i Thailand og brukes mye i landets matlaging. Det brukes bare ved koking og fjernes før retten serveres. Bladene må skylles godt før bruk.
Alternativt krydder er Sitrongresspulver eller revet skall fra lime.
Selges i asiatiske forretninger som importerer grønnsaker fra Østen. I Oslo er det flere blant annet en i Torgata.

Sitrongress
Latinsk navn: Cymbopogon citratus.
Sitrongress brukes liksom sitronblad mye i det Thailanske kjøkken. Sitrongress brukes også i retter fra andre asiatiske land.
Selges i asiatiske forretninger som importerer grønnsaker fra Østen. I Oslo er det flere blant annet en i Torgata.

Sitronmellisse
Latinsk navn: Melissa officinalis.
Kalles også hjertens fryd. Urten har blitt brukt i folkemedisinen som middel mot trøtthet og for blodsenking. Sitronmelisse bruke blant annet til kylling og fisk, i desserter med frukt og i likør. Ferske blad kan tørkes og brukes som te.

Sitronpepper
Sirtonpepper gir en ekstra frisk smak i salatdressinger og fiskeretter, spesielt når du griller eller steker fisken.

Sort pepper malt
Svart pepper brukes til all slags matlaging. Svart pepper er de umodne, tørkede fruktene med skall fra pepperbusken, som er en tropisk slyngplante.
Pepper sort
Latinsk navn: Pipera ceae nigrum.
Sort pepper er de umodne frukter. Brukes både hele og malte.

Sort pepper, grovmalt
Svartpepper er et av krydderene det handlas mest av i hela verden. Krydderet er den umodene, fermenterte og tørkede frukten fra pepperplanten og anvendes i all slags matlagning og som bordkrydder.

Sort pepper, hel
Svart pepper brukes til all slags matlaging. Svart pepper er de umodne, tørkede fruktene med skall fra pepparbusken, som er en tropisk slyngplante.

Sort pepper, mellommalt
Sort pepper er et av de krydderene det handles mest med i verden. Brukes i all slags matlaging og som bordkrydder.

Spagetti krydder
For deg med liten krydderhylle anbefaler vi vår Spaghetti Krydder. En krydderblanding som passer like bra som bordkrydder som til matlaging.

Spisskum
Spisskum må ikke forveksles med brødkummin, som er en fjern slektning. I mange indiske og meksikanske retter, for eksempel Chili con Carne, er spisskum en viktig del av smaksopplevelsen.
Spisskummen
Latinsk navn: Cuminum cyminum.
Brukes som smakstilsetning til enkelte oster og brukes i asiatiske krydderblandinger.

Stjerneanis
Latinsk navn: Illicium verum.
Smaker av lakgris og minner litt om vanlig anis. Formen på frøkapslene er stjerneformet som navnet antyder. Anvendes mye i asiatiske retter og inngår i flere krydderblandinger. Bruk hele anisbiter fremfor malt.

Tandoori krydder
Klassisk Indisk krydderblanding som verdsettes over hele verden. Utmerket til kjøtt, kjøttdeig, kylling, marinader, gryteretter og vegetarretter.
Tandorikrydder
Latinsk navn: Ingen. Blandingskrydder.
Tandorikrydder er et blandingskrydder fra India. Består av kanel, spisskummen, pepper, ingefær, muskat, koriander og salt samt et rødt fargestoff.

Tikka Krydder
Klassisk fyldig krydderblanding fra Nord India. Utmerket til svinekjøtt, kylling og vegetarretter

Timian
Timian er et "must" til ertesuppen i sør - og midt Sverige. Den fremhever smaken på maten, og passer utmerket til tomat -, fiskesuppe, fisk- og kjøttgryter og marinader.
Timian
Latinsk navn: Thymus vulgaris.
Timianbusken kan bli opptil to meter høy.

Urtegårdskrydder
Urtegårdskrydder/urtekrydder er er spennende og velsmakende krydderblanding. Anvendes i kjøtt, fisk og grønnsaksretter, samt i salater.

Urtesalt
Urtesalt er en blanding av utvalgte urter og salter med lavt natrium. Passer utmerket for prsoner som pga av diet eller andre grunner vil ha mindre salt (natrium) innhold i maten sin. Urtesalt kan brukes til all slags matlaging og som bordkrydder.

Valmuefrø, blå
Blå valmuefrø brukes mest som dekorasjon på brød og annet bakverk.

Valmuefrø, hvite
Hvite valmuefrø brukes mest som dekorasjon på brød og bakverk.

Vaniljestang
Vil du by på ekte vaniljesaus? Gjør slik: Ta 1 egg eller to eggeplommer, 4 dl melk, 2 ts potetmel, 2 ss sukker og 1/2 vaniljestang. Del vaniljestangen på langs og skrap den ut. Legg alle ingrediensene i en kasserolle og la det småkoke under omrøring til sausen tykner. Ta opp vaniljestangen og visp sausen kald. Smaker fortreffelig!
Vanilje
Latinsk navn: Vanilla panifolia.
Vanilje brukes mye i desserter, is og bakverk.

Viltkrydder
Brukes blant annet til viltkjøtt, sauser og marinader. Inneholder blant annet sort pepper, løk, einerbær, hvitløk, timian m.m

No comments: