Friday, February 23, 2007

Oppskrifter fra venner

Bønneskudd
Bønneskudd er veldig sunne og har høyt innhold av protiner mineraler og vitaminer. Bønneskudd smaker godt. Brukes mye i kinesisk wok. I Thailand bruker bønneskudd i suppe, for eksemple brukes de mye i nudleretter. Det er lett og spennende å lage bønneskudd. Det tar bare 2-3 dager. Har dere lyst til å plante BØNNESKUDD. Følg med her!

Ingredienser og utstyr
1. Mungbønner 200g (Mere eller mindre mungbønner opp til deg)
2. Kurv
3. Svamp
4. Stålbolle

Sånn gjør du
1. Vask bønnene 2-3 ganger i vann ca. 50c grader.
2. Legg bønnene i bløt 50-60c grader 8-10 timer/overnatten (Begynn med vann som er 50-60c grader og la de ligge. For best resultat bytt vann hver annen time med nytt varmt vann, men dette er ikke nødvendig)
3. Ta bort vannet og eventuelle dårlige bønner.
4. Ha bønnene i en kurv med svamp i bunnen. Ha en svamp over bønnene. Fyll ca. 1 liter 32c grader vann gjennom svampen. Bruk en stålbolle over kurven for å gjøre det mørkt for spirene.
5. Kontrolle romtemperatur 21-26c grader.
6. Vann bønnene hver 4-6 timer med 32c grader vann.
7. La bønnene spire i 2-3 dager.
8. Du vil få 5 ganger mere bønneskudd, 200g mungbønner blir 1000g bønneskudd.

Tips og informasjon om bønneskudd
1. Kina er det første landet som man vet brukte bønneskudd for ca.4000 år siden.
2. Nok vann og oksygen er veldig viktig for spireprosessen
3. Spireprosessen trenger ikke lys, men derimot et mørkt rom.
4. Hvis man dekker bønnen med feks. en svamp blir skudden større.
5. Bønneskudd er regnet som en veldig sunn mat.
Kilde: Wongchan Antonsen

************************************************************************
Ann Wok
"Det jeg bruker szechuan til er en wok rett som jeg er så glad i å szechuan er etter min mening uunnværlig der"

Kalkunbryst , kuttes i strimler stekes i olje i wok gryte. Krydret med kjøtt og grill krydder(knorr).

1 bx Vannkastanje
1 bx Baby mais
1,5 løk ( eller mer om man glad i øk) Hver løk kuttes i a 6 biter. (båter)
1/2 paprika, kuttes i større biter.
Ellers kan man sikkert ha i annet grønt man liker. (litt kresen jeg...;)
Dette kryddres med to ts szechuan og 4-5 tørket chili som er knust i morter. Og litt salt.

Stek først kjøttet, så steker du grønnsakene etterpå, kryddrer grønnsakene. Bland i kjøttet igjen til slutt. Bruker basmati ris til og har gjerne over litt sweet chili saus for Chicken.
Kilde: Ann Eva Sæter
Szechuan = Pepper szechuan

************************************************************************
Roberts Grønnpepper-biff
X antall biffstykker (hele eller i biter)
Meierismør/olivenolje (halvparten av hver for steking)
Stek (hel biff) på hver side i 1 minutt, flamber så med konjakk.
Mye grønn pepper som males i en morter, samt en god del hele pepper.
Salt
Stek så videre til ønsket steking
Stek i egen panne
Sopp – Champinon evt andre sopper du liker.
Stek soppen sammen med syltet sølvløk og oppskjært paprika, pass på at du har i paprikaen til slutt så denne ikke blir for stekt.
Krydre med koriander
(1 hel paprika er som regel passe for 2-3 personer, søvløk og sopp etter ønsket mengde)
På slutten av steketiden på biffen tilsett 3 dl matfløte og la dette surre så det blir en passe tykk saus.
Ha i grønnsakene sammen med biffene mot slutten av steketiden.
Server med fortrukne grønnsaker, ris, poteter eller pommes frites.
Nam Nam - Enjoy!
Kilde: Robert Benkow
Grønnpepper hel

No comments: