Friday, February 9, 2007

Nudler og Ris

Dette er for eksempel: Søtris, Rismel, Rismel av søtris, Tapiokapulver, Rispapir, Springroll pastry, Wonton pastry, Mungbønner, Soyabønner, Tapioca pearl og mange typer nudler.

Nudler og Ris som jeg kan få tak i
Søtris
Jasmin ris
Ris vermicelli
Egg nulder
Ris mel av søtris
Rispapir
Wonton pastry
Mungbønner
Mungbpnner uten skall
Rødebønner
Soyabønner
Sortebønner

Nudler og ris beskrivelse

Søtris (sticky rice) er en smakfull søt ris som passer godt til flere retter. I følge thai tradisjoner skal man kun spise ”et par håndfuller” hvis man vil unngå å falle i søvne... Den formes normalt til små baller med fingrene. Disse dyppes i en sterk saus, der ballene fylles som en svamp. Brukes også mye i desserter. Er mye brukt i Thailand og Laos, men etter hvert som folk blir klar over denne fantastiske ristypen , er den blitt mer og mer populær andre plasser.

Glassnulder er ikke laget av korn eller ris, men fra mungbønner. I dag er det mange som tilbyr glassnudler som er laget av mel, og ikke av mungbønner. Vi har høyeste kvalitet av glassnudler laget av de beste grønne mungbønnene. Med en gang nudlene blir bløtlagt, blir de myke og glatte og gjennomsiktige. Denne nudlen har veldig mange navn, ”sølv bønneskuddnudler” eller ”Woon Sen” og er smakløs slik at den tar til seg smaken fra de andre ingrediensene i sausen eller kraften. De bør bløtlegges i ca 10 minutter før bruk.
Ingredienser: Grønne mung bønner og vann.

Risnudler Brukes til å lage en mengde forskjellige Orientalske retter, Inkludert den berømte Pad Thai. Dette er høyeste kvalitet av nudler som du vil komme til å like godt. Sjekk ut våre oppskrifter for å få ideer om hva du kan lage med disse nudlene. Nudlene skal bløtlegges i vann i opp til en time, avhengig av hvor myk du foretrekker de, før bruk.
Ingredienser: Rismel og vann.

Ris vermicelli (Wai Wai) Disse hurtignudlene som kommer fra Thailand er lette å lage og har en nydelig smak. Disse er unike, og egner seg spesiellt til blant annet Mee Krob. Nudlene er veldig tynne, nesten som ”englehår pasta”, så den skiller seg en del fra glassnudler som er tykkere.
Ingredienser: Ris og vann.

Kuay Chap Er en risflake nudle, som får en sirkulær form når den kokes. Den er veldig mild av smak, og egner seg godt for supper.
Ingredienser: Ris ig vann.

Egg nudler orientalsk, Mendake Denne tilsvarer Bamee nudler eller eggnudler og er veldig egnet til wonton og supper med rødt svinekjøtt.
Ingredienser: Hvetemel, potetstivelse, salt.

Gule hvetenudler Disse tynne, gule nudlene er vanlig å bruke i Thailand i supper og wok retter. De tar godt vare på smaken, og særlig barn elsker dem. Disse nudlene er veldig egnet i Mee Sua Mangsawirat-Vegetarianer, en fantastisk Kinesisk-Thai vegetarisk wok rett.
Ingredienser: Hvetemel, vann og salt.

Rispapir Laget av en blanding av rismel, vann og salt, rullet ut maskinelt til papirtykkelse og deretter tørket på bambusmatter i sola. Dette gir dem det fine rutemønsteret. Rispapir brukes i stor utstrekning til innpakking av Vietnamesiske vårruller laget av svin eller sjømat. Disse pakkes med frisk salat og urter, frityrstekes og dyppes i en sursøt sterk saus. Ris papir må bløtlegges før bruk. Dette kan gjøres ved å ha 2 til 3 ark av gangen i vann i ca. 1-2 minutter. De må håndteres forsiktig, da de har lett for å revne/brekke. Tørk av dem på en kjøkkenhåndduk før du ruller vårrullene. Lag dine egene vårruller ved å følge vår oppskrift på oppskriftsidene.
Ingredienser: Rismel, salt og vann.

Vårrull pastry Laget av en blanding av hvetemel, vann og salt, rullet ut maskinelt til papirtykkelse. Vårrull pastry brukes i stor utstrekning til innpakking av vårruller laget av svin eller sjømat. Disse pakkes med frisk salat og urter, frityrstekes og dyppes i en sursøt sterk saus. De må håndteres forsiktig, da de har lett for å revne/brekke. Lag dine egene vårruller ved å følge vår oppskrift på oppskriftsidene. Dette produktet skiller seg fra rispapir da dette er laget av hvetemel og ikke rismel, samt at dette produktet ikke er tørket slik som rispapir er. Vi gjør også oppmerksom på at dette produktet er en frysevare, men det er ingen problem med å fryse det ned igjen hvis det tiner opp.
Ingredienser: Hvetemel, vann og salt.

Wonton pastry Brukes til å lage kinesiske supper, der man blander svinekjøttdeig, reker og soyasaus og fyller disse pastryene med blandingen
Ingredienser: Hvetemel, vann, egg, salt.

Rismel som av og til kalles rispulver, er laget av finmalt hvit rå-ris. Det blir ofte brukt til å lage ferske risnudler, kaker og søtsaker. Rismel er et viktig produkt over hele Sørøst Asia. Brukes for å tykne en mengde Orientalske retter. Rismel er laget av ris men hovedbruken er lik vanlig mel. Er også en viktig del i mange Thai desserter.

Rismel av søtris Søt rismel er også kjent som Glutinius rismel eller søtt rispulver. Dette melet er laget av småkornet ris, som blir fuktig, fast og klebrig når den kokes. Dette kommer av en større andel voksaktig stivelse. På grunn av sin klebrige egenskap, er rismel av søtris en foretrukket ingrediens i boller og kakedeiger. Søtsaker laget av søtris er populær over hele Sørøst Asia. Husk at vanlig rismel ikke kan erstatte rismel av søtris i oppskrifter der denne er spesifisert.

Tapiokapulver Brukes ofte til å tykne forskjellige Orientalske retter. Laget av ren tapioka, og hovedbruken er nesten som for mel. Dette er en viktig ingrediens i forskjellige thailandske desserter.
Ingredienser: Tapioka og vann.

Tempura mel, Gogi Dette er en flerbruks selvhevende blanding som kan brukes på alle typer kjøtt, sjømat og grønsaker. Bland en pose med en kopp vann og rør godt. Dypp det du ønsker å steke i røren, og frityrstek i varm olje til den blir gyllen brun. Anbefales til å lage tempura kylling som serveres med søt chili saus til dipp.
Ingredienser: Hvetemel, bakepulver, salt.

Tapiokaperler Thailand er kjent som produsent av verdens fineste tapioka, og thailandske kokker har utviklet mange måter å lage søte tapioka desserter på. Dette er små tapiokaperler som passer til mange dessert oppskrifter. Prøv dette som en fettfri naturlig mat.
Ingredienser: tapiokamel.

Mungbønner Mungbønner thua khiao er gule bønner med et grønt skall. Disse bønnene med skall brukes ofte i søte retter. Når bønnene spirer får vi bønneskudd thua ngok, som er mye brukt i thailandsk mat.

Mungbønner uten skall Mungbønner thua khiao er gule bønner med et grønt skall. Disse bønnene er rensket. De brukes ofte i søte retter.

Soyabønner soyabønner er et næringsrik og allsidig produkt som brukes til å lage en rekke typer mat, slik som tofu, soyamelk og soyasaus. Soyabønner finnes i flere størrelser fra ertestørrelse og opp til kirsebærstørrelse. Soyabønnens belg er dekket med et fint dun, og varierer i farge. Selve bønnene kan også variere i farge, for eksempel rød, gul og svart. Bløtlagte bønner kan brukes i for eksempel stuinger og supper. Soyabønner smaker ikke så mye, men har et høyt innhold av proteiner og karbohydrater. Biprodukter fra soyabønner brukes i produksjon av margarin, og for eksempel såpe og plast.

No comments: