Friday, February 9, 2007

Krydder og Marinader

Krydder

Dette er for eksempel: Safran, Vaniljestang, Pepper szechuan, Pepper hvit, Pepper sort, Anis stjerne, Ingefær, Sennep, Karri, Muskatnøtt og Allehånde.

Krydder som jeg kan få tak i
Sesamfrø
Valmuefrø, blått
Valmuefrø, gult
Kanel hel 8 cm
Kanel, malt casia vera
Koriander, hel
Koriander, malt
Enerbær, hel
Vanilje stenger
Paprika rød flakes
Paprika grønn flakes
Paprika pulver edelsuss
Paprika pulver rosen
Anisfrø, hele
Anisfrø, malt
Anis stjerne, hel
Anis stjerne, malt
Safran
Kardemomme, hel
Kardemomme, malt
Spisskummin
Karve hel
Muskatblomme, malt
Muskatnøtt, hel
Muskatnøtt, malt
Gurkemeie, malt
Pepper rød, (rose)
Pepper grønn, hel
Pepper hvit, hel
Pepper hvit, malt
Pepper sitron
Pepper sort, hel
Pepper sort, grov
Pepper sort, malt
Pepper szechuan
Ingefær, hel
Ingefær, malt
Allehånde, hel
Allehånde, malt
Nellik, hel
Nellik, malt
Sennep frø, brun
Sennep frø, gul hel
Kayenne pepper
Basilikum grov
Laurbær blader
Oregano
Timian
Chilliies hel 4-7 cm
Mynte
Karri Dayava
Karri hot
Grillkrydder
Hvitløkpulver
Grovmalt chili
Svart kardemomme
Fiskekrydder
Cappuccino dryss
Sursildkrydder

Krydder beskivelse

Sesamfrø kommer opprinnelig fra Midtøsten og middelhavslandene. Er den eldste frøplanten man vet er dyrket, og er brukt i minst 3000 år. Dyrkes nå mange plasser rundt i verden.
I Asia brukes sesamfrø blant annet i søtsaker og bakevarer. Den er en av ingrediensene i en Japansk blanding av sju krydder. Brukes også til å lage sesampasta, som brukes i saus til nudler, ris og grønnsaker.
I Europa brukes sesamfrau for det meste i bakevarer.
Passer til: nudler, ris, belgfrukter, fisk, squash, grønne grønnsaker.

Valmuefrø kommer opprinnelig fra middelhavsområdet og Sentral-Asia. Har vært dyrket i mange hundre år, og ikke bare for frøenes skyld, men også på grunn av melkesaften som kommer fra de umodne frøkapslene. Denne brukes som narkotikum.
I India brukes valmuefrø i kombinasjon med forskjellige krydder for å smaksette karriretter og sauser.
I Europa brukes valmuefrø mest i brød og kaker.
Passer til: grønne bønner, brød, kaker, poteter, blomkål, squash.

Kanel kommer opprinnelig fra Sri Lanka. Dyrkes nå i flere land, blant annet på Java, i India og på Seychellene.
I India og Midtøsten brukes kanel mye i kjøtt og grønnsaksretter. I Nord-Afrika brukes kanel mye til lam- og kylling gryteretter.
I Europa brukes kanel mye i desserter, krydret brød og kaker.
Passer til: Bananer, epler, aprikos, sjokolade, kaffe, mandler, kylling, ris.

Koriander kommer opprinnelig fra Vest-Asia og Middelhavslandene. Dyrkes nå også i India, Øst-Europa, USA og Mellom-Amerika.
I Midtøsten brukes koriander ofte i gryterette, pølser og grønnsaksretter. Koriander utgjør basis for mange karriblandinger og masalaer.
I Europa brukes koriander i pikkels og chutneyen, samt Franske grønnsaksretter som ofte krydres med koriander.
Passer til: Fisk, skinke, svin, sopp, poteter, løk, belgfrukter, kylling, epler.

Enerbær vokser vilt på det meste av den nordlige halvkule.
I Europa brukes enerbær ofte i marinader til oksekjøtt, elg eller svin. Egner seg godt til vilt, for eksempel elg, hjort, rein, fugl. Brukes i flere brennevinssorter for eksempel gin samt hjemmebrygget øl.

Vanilje kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika. Dyrkes nå flere plasser, blant annet Mexico, Madegaskar, Tahiti og Indonesia.
Brukes over hele verden i blant annet sjokolade og andre søtsaker, desserter, kaker, te og kaffe. Brukes også til fisk, skalldyr, kylling og rotfrukter.
Passer til: jordbær, pærer, epler, melon, fisk, skalldyr, egg, melk, fløte.

Paprika kommer opprinnelig fra Nord- og Sør-Amerika. Spanjolene begynte med å tørke og male opp paprika, og krydderet kalles derfor “spansk pepper”. Paprika dyrkes nå over det meste av verden.
I Asia brukes paprika mest på grunn av fargen. I Marokko brukes ofte paprika i krydderblandinger, og i Tyrkia er det et mere brukt bordkrydder enn pepper, og er mye brukt som krydder i supper og kjøtt- og grønnsaksretter.
I Europa er paprika veldig mye brukt. Det brukes ofte som krydder til pølser og kjøttprodukter, i ris og potetretter, i omeletter og til fisk
Passer til: Hvite oster, skalldyr, kylling, okse- og kalvekjøtt, svin, belgfrukter og grønnsaker.

Anis kommer opprinnelig fra Midtøsten og det østlige middelhavsområdet, men vokser nå i Europa, Asia og Nord-Amerika. Den ble først brukt som medisinplante, til romerne begynte å bruke den som krydder i kaker.
I Midtøsten og India brukes anis mye i brød og kaker. Brukes også i grønnsak- og fiskekarrier, der frøene tørrstekes for å fremheve aromaen, eller de steker frøene lett i olje for å garnere linser med dem.
I Europa brukes anis for det meste i kaker, brød og kjeks samt i søte fruktretter.
Passer til: Epler, kastanjer, fiken, fisk, skalldyr, nøtter, gresskar, forskjellige rotefrukter, sjokolade.

Stjerneanis kommer opprinnelig fra Sør-Kina og Vietnam, men kom til Europa på 1600-tallet.
Har lenge vært brukt både til medisin og i matlaging, og setter en rødlig farge på maten som den blir brukt i.
I Asia er stjerneanis mye brukt, og da mest i supper og kraft, i marinader til dampkokt kylling og svinekjøtt, samt til kjøtt som stekes i en mørk kraft med krydder og soyasaus, slik at kjøttet blir rødt. Den er også hovedingrediens i ”kinesisk fem krydder”.
I Europa brukes stjerneanis mest til å smaksette enkelte alkoholholdige drikker, tyggegummi og bakevarer.
Passer til: kraft av kylling, fisk og skalldyr samt fiken, tropiske frukter, purre, oksehale, svin, rotfrukter.

Safran kommer opprinnelig fra middelhavslandene og Vest-Afrika. Nå er Spania den største produsenten. Safran er verdens dyreste krydder, og den høye prisen forklares med at det trengs ca. 160 000 blomster for å få 1kg safran.
I middelhavslandene og ellers rundt i verden brukes safran til både å smaksette og å farge mat. Den brukes i paella og risotto, samt til fiskesupper og gryter for å nevne noen.
Passer til: fisk, skalldyr, kylling, sopp, fasan, kanin, squash, egg, spinat.

Kardemomme kommer opprinnelig fra Sør-India og Sri Lanka. Har der vært i bruk i over 2000 år. Dyrkes nå flere plasser, for eksempel Guatemala, Tanzania og Vietnam.
I India og Midtøsten er kardemomme en av de viktigste ingrediensene i mange krydderblandinger. I India er det også en viktig ingrediens i mange grytestekte kjøttretter. Brukes også i te og kaffe i disse områdene.
I Europa brukes kardemomme mest i Skandinavia, og da mest i bakverk. Brukes også i hamburgere og kjøttpudding.
Passer til: Rotfrukter, belgfrukter, pærer epler, appelsiner.

Spisskummen kommer opprinnelig fra Nildalen i Egypt. Dyrkes nå flere steder i verden, blant annet i India, Kina, Nord-Afrika og Amerika. For 4000 år siden ble det brukt til medisin, men ble etter hvert mer og mer brukt som krydder.
Spisskummen brukes i en rekke retter rundt om i verden, blant annet i chili con carne, svinepølser fra Portugal og fiskeretter i Libanon.
I India brukes den mye, og da gjerne i kombinasjon med koriander. Den brukes i flere krydderblandinger, og i alle land der man liker krydret mat finner man den i brød varer.
Passer til: Sterke oster, kylling, lam, poteter, ris, linser, fisk, squash.

Karve kommer opprinnelig fra Asia og Nord- og Sentral-Europa. Dyrkes nå også i USA, Canada og Marokko. Karve brukes mest i Europa, men brukes litt i enkelte matretter fra Nord-India og i områdene ellers rundt Himalaya.
I Nord-Afrika brukes den i grønnsaksretter og i krydderblandinger.
I Europa brukes karve til å krydre mørkt brød, pølser, gryteretter, supper, stuinger og krydderkaker. Brukes i mange tyske og Østerrikske spesialiteter som for eksempel surkål. Brukes i enkelte oster, og i Ungarn lages gulasj med karve.
Passer til: Rotfrukter, pikkels, epler, brød, nudler, svin, gås, and.

Muskatblomme kommer opprinnelig fra de indonesiske Bandaøyene. Dyrkes nå på Sri Lanka, Sumatra og i Karibia. Muskatblomme er frøkappen til krydderet muskatnøtt, og har en mildere smak enn nøtten. Kom til Europa på 500-tallet. I Kina, India, Arabia og Europa var bruken kun medisinsk i begynnelsen, men etter hvert fikk muskatblomme betydning som krydder.
I Asia er fortsatt hovedbruken av muskatblomme medisinsk. I India brukes den i mogulske retter, og i Araber- landene brukes den til milde lamme og fåreretter.
I Europa brukes muskatblomme til gryteretter og i flere retter av egg eller ost, til supper og kraft, samt til skalldyr, kjøttgryter, og i sjokoladedrikker og desserter av kremost.
Passer til: Ost og osteretter, kylling, egg, fisk, skalldyr, gryteretter, lam, poteter, kalv.

Muskatnøtt kommer opprinnelig fra de indonesiske Bandaøyene. Dyrkes nå på Sri Lanka, Sumatra og i Karibia. Kom til Europa på 500-tallet. I Kina, India, Arabia og Europa var bruken kun medisinsk i begynnelsen, men etter hvert fikk muskatnøtt betydning som krydder.
I India brukes muskatnøtt i mogulske retter. I Araber- landene brukes den til milde lamme og fåreretter. I Nord-Afrika brukes den i flere krydderblandinger.
I Europa brukes muskatnøtt både i søte og salte retter. Den brukes i flere kaker og desserter, samt gryteretter og retter av egg eller ost.
Passer til: Ost og osteretter, fiske- og skalldyrsupper, kylling, egg, lam, potet, kalv.

Gurkemeie kommer opprinnelig fra Sør-Asia, og er i familie med ingefær. Blir brukt som krydder, fargemiddel og medisin.
I Asia brukes gurkemeie i krydderpastaer og rekepastaer samt gryte- og grønsaksretter. I India og Karibia brukes gurkemeie som basis for masalaer, karripulver og pastaer.
I Europa brukes gurkemeie i pikkels og som fargemiddel i ost, margarin og sennep.
Passer til: Egg, bønner, fisk, kjøtt, kylling, ris, linser, rotfrukter, spinat, auberginer.

Pepper kommer opprinnelig fra India, og nådde Europa for minst 3000 år siden. Pepper er det “viktigste” krydderet i verden, og dyrkes flere plasser, der India, Indonesia, Brasil, Malaysia og Vietnam er de største produsentene.

Rød pepper er fullt modene pepperkorn med en delikat, nesten søt, fruktig smak. Den indre kjernen gir en moderat og langvarig sterk smak.
Grønn pepper har en mild aroma og en frisk skarphet. Den er ikke så sterk som enkelte andre typer pepper.

Grønn pepper brukes mye sammen med søtere krydder som for eksempel kanel, ingefær og sitrongress. Den brukes mye til fisk, svin, skalldyr og kylling.
Hvit pepper har mindre aroma, men tilnærmet samme styrke som svart. Hovedforskjellen er at skallet som inneholder en del eteriske oljer blir fjernet under produksjon.
Hvitt pepper brukes gjerne i lyse sauser og kremete supper.

Sitronpepper er et blandingskrydder som egner seg veldig godt til fisk, men kan også brukes til enkelte kjøttretter for eksempel til kylling.

Sort pepper brukes over hele verden. Den er mest brukt i salte retter, men går også godt til enkelte frukter, samt i enkelte bakverk.

Pepper szechuan Kommer opprinnelig fra provinsen Szechuan i Kina. Dette krydderet er egentlig frukten av et tre i slekt med citrustrær, som tørkes. Dette krydderet har andre navn, som for eksempel blomsterpepper, og ble tidligere kalt Fagara.
Szechuan pepper er en vitig ingrediens i en kinesisk krydderblanding av fem sorter. Det anbefales å tørriste bærene i tre-fire minutter før bruk. Dette for å få frem de aromatiske oljene i bærene. De avgir litt røyk under denne prosessen, så hold varmen under kontroll. Prøv å fjerne eventuelle frøkorn før risting. Du bør ikke riste mer enn du planlegger å bruke, da smaken raskt avtar. Mal opp bærene, sikt dem og fjern skallene. Det ristede pepperet kan også brukes til å lage krydret salt. Sezchuan pepper brukes til fjærkre og kjøtt som skal stekes eller grilles, samt til wokstekte grønnsaker.
Passer til: Svarte bønner, sitrusfrukter, kjøtt, fjærkre. passer godt til å blande sammen med en rekke andre krydder, for eksempel chili, ingefær, hvitløk os sesamfrø.

Ingefær kommer opprinnelig fra Sør-Kina og India, og har vært dyrket i over 3000 år. Dyrkes nå flere plasser i verden.
I Asia er bruken av ingefær utbredt og er å finne i mange kraftige krydderblandinger, for eksempel i ”kinesisk fem krydder” og forskjellige karriblandinger. Den var hovedingrediens i de første krydderblandingene som kom til vesten.
I Europa er ingefær brukt i pikkels og til squash, gresskar, gulrøtter og søtpoteter. Brukes også i ingefærøl, vin og leskedrikker.
Passer til: Er veldig egnet til å blande med andre krydder, for eksempel kanel, kardemomme, kryddernellik.

Allehånde kommer opprinnelig fra Karibia og Mellom-Amerika. Colombus trodde faktisk han hadde funnet pepperen han lette etter, da han fant allehånden. (den ble etter hvert kallet for Jamaikansk pepper). Allehånde ble opprinnelig brukt til konservering av kjøtt og fisk. På Jamaica er allehånde en viktig ingrediens i krydderpastaer som brukes til å gni inn kylling eller annet kjøtt som skal grilles. Allehånde brukes i brød, supper og gryteretter. I Midtøsten bruker man allehånde til å krydre stekt kjøtt, mens man i India bruker den i karri- retter.
I Europa brukes hel allehånde i pikkels og gløgg. Malt allehånde brukes for å gi kaker, puddinger, syltetøy og fruktpaier en mild og varm smak.
Passer til: Søtt bakverk, rotefrukter, squash og frukt.

Nellik kommer opprinnelig fra Molukkene i Indonesia. Dyrkes nå også i Tanzania, på Madagaskar og i Zanzibar.
I Asia brukes nellik i karriretter, og i Midtøsten og Nord-Afrika brukes den i krydderblandinger for kjøttretter og ris. Nellik er en ingrediens i Kinesisk “krydder av fem sorter”.
I Europa brukes nellik til både søt og salt mat, for eksempel i desserter og bakverk, til gryterette og kraft. Den brukes også i enkelte oster.
Passer til: Sjokolade, skinke, svin, epler, rødkål, søtpoteter, vintersquash.

Sennepfrø, brun Stammer fra India. De er viktige for matlagingen i India, der de har tatt over for svart sennep. Hvis frøene først tørrstekes eller varmes i olje, får man en nøtteaktig smak, som ikke er sterk. Dette gjøres med de Indiske rettene tadka og baghar.
Malte rå frø brukes i karripastaer i Bengal, samt til fisk i sennepssaus. Sennepsolje som brukes til sterk mat, fremstilles vanligvis av brun sennep. Denne oljen gir mange indiske retter den rette, særegne smaken. Brun sennep brukes også til fremstilling av forskjellige senneper.
Sennepspulver (malte frø) brukes som krydder i grillsauser og kjøttretter. Pulveret skal tilsettes på slutten av koketiden, da varme ødelegger den sterke smaken over tid.
Sennep passer til flere retter, blant annet: Stekt eller grillet oksekjøtt, kål, sterke oster, kylling, karriretter, linser, fisk, skalldyr, kaldt kjøtt, kanin, pølser.

Sennepfrø, gul Stammer fra Sør-Europa og Vest-Asia. Brukes til konservering, i marinader og som krydder i pikkels. Den brukes også til fremstilling av forskjellige senneper
Sennep passer til flere retter, blant annet: Stekt eller grillet oksekjøtt, kål, sterke oster, kylling, karriretter, linser, fisk, skalldyr, kaldt kjøtt, kanin, pølser.

Kayenne pepperKayenne eller chili som den også kalles kommer fra tropisk Amerika, men dyrkes nå flere plasser i tropene, blant annet India og Afrika. Den kom til Europa på 1600- tallet. Kayennepepper er tørket og malt chili, og brukes som krydder og medisin, der den skal ha gode egenskaper for hjerte/kar system og mot reumatiske plager. Som krydder er den et viktig element i flere typer sterk mat fra tropiske land. Chili er en frukt i familie med paprika, og klassifiseres i styrke på en skala fra 1 til 10, der 10 er den sterkeste. Kayennepepper har en styrke på ca. 8/10, og bør derfor brukes med en viss forsiktighet.

Basilikum kommer opprinnelig fra det tropiske Asia der den har vært dyrket i 3000 år. I dag dyrkes den nesten over hele verden.
I Asia brukes basilikum i salater, stekte retter, supper og karriretter samt i thailandsk grønn karripasta.
I Europa brukes basilikum i salater, sauser og supper, samt til fisk, skalldyr, kalvekjøtt og lam.
Passer til: Kremost, squash, egg, auberginer, oliven, pasta, pizza, ris, potet, mais, tomater.

Laurbærblad kommer opprinnelig fra de østlige middelhavslandene., men dyrkes nå i Nord-Europa og Nord- og Sør-Amerika.
Rundt middelhavet brukes laurbærblad i lamme- og kylling- retter.
I Nord-Europa brukes laurbærblad i buljonger, supper, gryteretter, sauser, og pikkels.
Passer til: Oksekjøtt, fisk, kylling, vilt, lam, ris, sitrusfrukter.

Oregano kommer opprinnelig fra middelhavslandene og Vest-Asia og fremstilles fra bladene og blomstene til Bergkung . Det finnes flere arter av denne blomsten, og noen vokser vilt i Skandinavia.
Oregano er mye brukt i middelshavslandene, og da særlig Italia der den brukes i pastasauser, på pizza og sammen med stekte grønnsaker.

Timian kommer opprinnelig fra middelhavsøyene. Dyrkes nå på flere steder rundt om i verden.
I Midtøsten og den vestlige verden er timian en viktig krydderurt, Den brukes i flere typer mat, for eksempel i gryteretter, grønnsaks supper, marinader til vilt, sauser laget av tomat, pateer.
Passer til: poteter, belgfrukter, tomater, sopp, løk, lam, gulrøtter.

Chili hel Chili kommer opprinnelig fra Mellom- og Sør-Amerika, der den har vært dyrket i flere tusen år. Columbus brakte planten til Spania, der den fikk navnet pimiento (pepper). Dette på grunn av den sterke smaken da den ikke har noe slektskap med pepperbusken. I dag er chili det mest dyrkede krydderet i verden, og det finnes hundrevis av slag. Den dyrkes i alle tropiske områder, der India utmerker seg som største produsent. Chili er en viktig ingrediens i de fleste sterke retter i tropiske områder. Chili varierer i størrelse, farge og styrke. Vanligvis er det de minste fruktene som har den høyeste styrken. Styrken på chili klassifiseres i en skala fra 1 til 10, der 10 er den sterkeste.
I asia dyrkes vanligvis chili i styrke fra 7-9. Thailandsk chili har en styrke på 8, og "bird" som også er mye brukt i området har en styrke på 9.

Mynte stammer opprinnelig fra middelhavsområdet, men dyrkes nå flere plasser i verden. Den har mange bruksområder. Frisk og tørket mynte brukes vanligvis ikke om hverandre. Tørket mynte er ofte brukt i middelhavslandene, der den i Hellas blant annet brukes i kjøttboller, på Kypros i en spesiell ostekake og i Tyrkia i agurk- og yoghurtsalat. Tørket mynte, hurtig stekt i litt olivenolje, brukes ofte i tyrkiske og iranske retter.
Passer også til desserter, kalde drikker og sammen med te.

Karri er et blandingskrydder som vanligvis består av minst 8 forskjellige krydder. Det kan av og til være så mange som 20 eller flere krydder i blandingen. Karri er mest vanlig i India og Pakistan. Der finnes det flere tusen varianter, ofte en for hver familie som går i arv. Normalt inneholder en karriblanding minst et utvalg av følgende krydder: Bukkehorn, kayennepepper, gurkemeie, ingefær, kanel, kardemomme, koriander, nellik, spisskumen, valmuefrø, svart pepper, laurbærblad, sennepfrø, tørkede sitronskall og muskat. Karri er en allsidige krydderblandinger som egner seg godt til flere forskjellige typer mat.

Grillkrydder er et blandingskrydder som i hovedsak består av kayennepepper, salt, pepper og paprika. Det egner seg godt til alle typer stekt kjøtt, og anses av mange som uunnværlig når grillsesongen tar til. Det kan benyttes på andre typer mat også, og noen bruker det til og med i enkelte desserter.

Hvitløkpulver hører opprinnelig til på steppene i Sentral-Asia, og var blant de første urteplantene som ble dyrket. Den ble først brukt til medisin og i magi, og Egypterne var de første som spiste den. Da de første nybyggerne tok den med til Amerika, var den fortsatt regnet som en medisinsk plante. I dag regnes hvitløk for å senke blodtrykk og kolesterol, men bruke mest for sine kulinariske egenskaper.
I Asia brukes hvitløk ofte i kombinasjon med sitrongress, ingefær, koriander, chili og soyasaus. Den brukes ofte i wokretter, karriblandinger, sambaler og nam prik.
Tørket hvitløk og hvitløkspulver har mye de samme egenskapene og kan brukes om hverandre. Passer til: Hvitløk passer til nesten all mat, dog ikke desserter. Den kan kombineres med de fleste urter og krydder.

Svart Kardemomme kommer fra de østlige delene av Himalaya. Den brukes mye i Indisk matlaging, for eksempel i krydderblandingen Garam Masala. Den har en kamfer/furu- aktig smak med et røyk- og jordaktig preg. Svart Kardemomme kan ikke erstatte vanlig grønn Kardemomme. Svart Kardemomme er et "varmt" krydder, mens grønn Kardemomme er et "kjølig" krydder. Svart Kardemomme kan enten brukes hel, der frøkapslene kokes i grønsak eller kjøttgryter og fjernes før servering, eller malt der bare frøene males/knuses. Svart Kardemomme har en intens smak, så den bør brukes med måte. Den passer til risretter som
Pilaffer, samt karriretter.

Cappuccino dryss er spesielle "kaffekrydder". Perfekt som dryss på Cappuccino, Caffe latte, Irish coffea osv. En teskje krydder i en vanlig kopp kaffe kan også anbefales, eller hvorfor ikke i vaffelrøra?Ingredienser: Sukker, kakao, kanel, stjerneanis.

Sursildkrydder Innholdet i posen rekker til ca. 4 kilo spekesildfilet. Lake lages av 7% eddik i forhold 1:2 med vann. Kok opp og tilsett ca. 4,5 dl sukker per liter vann/eddik blanding.
Ingredienser: Hel pepper, gule sennepsfrø, hel nellik og hel allehånde.


Marinader

Ingefær- og limemarinade
Bruk denne til laks of gast, kjøttfull fisk
en liten ingefærbit, finhakket
4 ss limesaft
2 ss soyasaus
1ss sesamolje

Grillmarinade
Bruk denne til biffer, svinekoteletter og spare ribs
2 sjalottløk, hakkede
¼ ts malt kryddernellik
¼ ts malt allehånde
3 ss solsikkeolje
1 ss søtchillisaus
2 ss soyasaus

Orientalsk marinade
Bruk denne til spare ribs, fjærkre og fisk
2 sjalottløk, hakkede
en liten ingefærbit, hakket
1 chili, i skiver
2 ts sukker
2 ss malt koriander
4 ss limesaft
2 ss fiskesaus
5 ss eddik

Tørr adobo
Tørre blandinger av denne typen er vanlige på de spansktalende karibiske øyer
2 ss spisskummenfrø
4 ss grovt havsalt
1 ss fennikelfrø
½ ss svarte pepperkorn
2 ss chiliflak
1 ss tørket oregano
Tørrstek spisskummenfrøene til de får litt farge. Avkjøl dem og mal demopp med salt, fennikel og pepperkorn. Ha så chili og oregano i.
Kle kjøtt elle fjærkre med et tynt lag av blandingen før det grilles. Adoboen vil holde seg i 3-4 måneder i en luffett beholder.

No comments: