Sunday, February 11, 2007

Oppskrifter på norsk

Thailandsk Populær Suppe
Tom Yum Gai Nam khon
Tom Ka Gai
Tom Yum Gung Saihed
Tom Yum Talay
Tom Yum Hangvua
Gangsom Gung/Pla

Thailandsk populær Karri
Gang Khiauvan Gai
Gang Phet Gai
Gang Phet Gung

Thailansk populær Appetittvekker
Tordmanpla
LukchinmutordNamjimtua
Satay Gai
Porpietord
Mu Daddiau
Neua Daddiau
Neua Tom

Thailandsk populær Nudler og Ris
Pad Thai
Pad Siew
Pad Kuaytiau Radna
Kuaytiau Neua
Kanomjin Namyapla/gai
Gangjeud Wunsen Saimu
Kaow Man Gai
Kaow Mu Dang
Kaow Ka Mo

Thailansk populær Dessert
Kaowniau Nasungkaya
Kaowniau Mamuang
Kaowniaupieak
Kaowtommad
Bua-Loi
Ta-Koh


Thailandsk populær suppe

Tom Yum Gai Nam khon
Thailandsk kyllingsuppe med kokosmelk

INGREDIENSER:
500 g kyllingbryst, uten skinn skåret i
terninger
4 dl kokosmelk
3 dl vann
2-3 skiver galanga
1 sitrongress, skåret i to på langs
2-3 kaffirlimeblader
1 rød chili uten frø
2 ss fiskesaus
1 ts salt
1-2 ss saften av lime
Pynt: Koriander, rød chili

SÅNN GJØR DU:Avrenn sitrongress i en kjele sammen med tykke skiver av galanga, ha i kaffirlimeblader, kokosmelk og 3 dl vann. Kokes opp under lokk. La det småkoke i 5 minutter. Ha de resterende ingrediensene i kjelen. Kokes til kyllingkjøttet er blitt hvitt, ca. 10 minutter. Tilsett salt, fiskesaus og saften av lime etter egen smak (ca. mål i oppskriften). Vær obs på å få god balanse mellom det salte og det sure. Pynt suppen med koriander og chili. Server.
Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.NB: Bruk vår Tom Yum Pasta som snarvei; spe opp med friske krydder for å få den fine smaken helt frem. Denne metoden er slett ikke verst. man kan bruk tørket krydder, hvis du ikke har ferske krydder.


Tom Ka Gai
Thailandsk kyllingsuppe

INGREDIENSER:
1 kylling ca. 1 kg
1 1/2 l vann
10-12 skiver galanga (ka)
2-3 sitrongress
2-3 kaffirlimeblader
1 rød chili uten frø
1 sjalottløk i tynne skiver
2 ss fiskesaus
2 ts salt
2 ss saften av lime
Pynt: Koriander, rød chili

SÅNN GJØR DU:Del opp kyllingen i 3-4 cm lange biter, med ben. Kok opp vann og tilsett kaffirlimeblader, galanga og sitrongress skåret på skrå i ca. 2-3 cm lange biter. Ha i kyllingstykkene og sjalottløk i skiver. Kok opp og la suppen trekke ca. 5-10 minutter. Tilsett salt, fiskesaus og saften av lime etter egen smak (ca. mål i oppskriften). Vær obs på å få god balanse mellom det salte og det sure. Pynt suppen med koriander og chili. Server.

Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.Kokosmelk kan tilsett for å få fløte flavor suppe.
NB: Bruk vår Tom Ka Pasta som snarvei; spe opp med frisk krydder for at få den fine smaken helt frem. Denne metoden er slett ikke verst. man kan bruk tørket krydder, hvis du ikke har ferske krydder.


Tom Yum Gung Saihed
Rekesuppe med sjampinjong

INGREDIENSER:
500 g rå, rensede reker
1 liten boks sjampinjong (hele)
4 dl kokosmelk
3 dl vann
2-3 skiver galanga
1 sitrongress, skåret i to på langs
2-3 kaffirlimeblader
1 rød chili uten frø
2 ss fiskesaus
1 ts salt
1-2 ss saften av lime
Pynt: Koriander, rød chili

SÅNN GJØR DU:Rens og vask rekene. Kok opp vannet, tilsett kokosmelk, galanga, sitrongress og kaffirlimeblader. La det småkoke i 5 min. Ha i reker, salt og sjampinjong og la det koke over svært svak varme i 10 minutter til rekene blir røde. Tilsett salt, fiskesaus, og saften av lime etter egen smak (ca. mål i oppskriften). Vær obs på å få god balanse mellom det salte og det sure. Pynt suppen med koriander og chili. Server.

Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.
NB: Bruk vår Tom Yum Pasta som snarvei; spe opp med frisk krydder for å få den fine smaken helt frem. Denne metoden er slett ikke verst. man kan bruk tørket krydder, hvis du ikke har ferske krydder.


Tom Yum Talay
Thailandsk sjøsuppe

INGREDIENSER:
200 g reker
100g blåskjell
200 g fisk
1 liten boks sjampinjong (hele)
8 dl vann
2-3 skiver galanga
1 sitrongressrot, skåret i to på langs
2-3 kaffirlimeblader
1 rød chili uten frø
2 ts basilikum
2 ss fiskesaus
1 ts salt
1-2 ss saften av lime
Pynt: Koriander, rød chili

SÅNN GJØR DU:Rens og vask rekene. Kok opp vannet, tilsett galanga, sitrongress og kaffirlimeblader. La det småkoke i 5 min. Ha i reker, blåskjell, fisk, og sjampinjong og la det koke over svært svak varme i 10 minutter til rekene blir røde.Tilsett salt, fiskesaus,basilikum og saften av lime etter egen smak (ca. mål i oppskriften). Vær obs på å få god balanse mellom det salte og det sure. Pynt suppen med koriander og chili. Server.
Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.

NB: Bruk Tom Yum Pasta som snarvei; spe opp med friske krydder for at få den fine smaken helt frem. Denne metoden er slett ikke verst. man kan bruk tørket krydder, hvis du ikke har ferske krydder.


Tom Yum Hangvua
Thailandsk Oksehalesuppe

INGREDIENSER:
1 kg oksehale
2 ss olje
1 hakket løk
5 fedd hakket hvitløk
3 røde chili med frø, hakket
1 sitron (kun saften)
1 lime (kun saften)
1 1/2 ss sukker
5 kaffirlimeblader
1 stilk knust sitrongress
1 boks hakkede tomat
3 ss tomatpuré
1.5 l buljong eller kjøttkraft
5 cm galanga, i fine strimler
1 squash i strimler
1 rød paprika i strimler
2 ss hakket, frisk koriander
I tillegg:
Kokosmelk, fiskesaus

SÅNN GJØR DU:Varm oljen i en stekepanne eller gryte, brun oksehalene godt. Ta dem opp av gryta. Fres løk, hvitløk og chili i oljen uten at det blir brunt. Legg i kaffirlimebladene og sitrongresset, sitronsaft og sukker, vend godt sammen. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré og buljong/kraft. Legg oksehalene tilbake i gryta og la det hele småkoke i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra bena. Ta beina ut av kraften, kjøl dem litt ned og sett kraften tilside så lenge. Skjær eller plukk kjøttet av beina. Ha så kjøttet tilbake i suppa, og tilsett paprika, squash og galanga. La suppen småkoke i 15-20 minutter. Suppen skal være skarp og sterk. Er den for sterk, kan du tilsette 1 dl kokosmelk for å runde av smaken. Pynt suppen med koriander og chili. Server.
Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.

NB: Bruk vår Tom Yum Pasta som snarvei; spe opp med friske krydder for at få den fine smaken helt frem. Denne metoden er slett ikke verst. Man kan bruk tørket krydder, hvis du ikke har ferske krydder.


Gaeng Som Gung /Pla
Thailandsk varm og syrlig suppe

INGREDIENSER:
300 g reker med skall eller fisk
6 dl vann
300 g grønne bønner eller kinakål
2 ss sur karripasta
2 ss fiskesaus
1 ts salt
1-2 ss tamarindkonsentrat
SÅNN GJØR DU:Rens og vask rekene. Kok opp vannet, tilsett sur karripasta. Rør suppen godt. La det småkoke i 5 min. Ha i reker eller fisk og la det koke over svak varme i 10 minutter til rekene blir røde. Tilsett grønne bønner eller kinakål, salt, fiskesaus og saften av tamarind mer eller mindre etter egen smak. Vær obs på å få god balanse mellom det salte og det sure. La det koke over medium varme i noen minutter. Grønne bønner trenger litt lenge tid enn kinakål.

Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.


Thailandsk Populær Karri

Gang Khiaovan Gai
Thailandsk kylling med grønn karripasta

INGREDIENSER:
500 g kyllingbryst skåret i terninger
4 dl kokosmelk
2 ss olje
100 g eggplante
1-3 ss grønn karripasta For
mild eller sterk smak
2-3 kaffirlimeblader
2 stk. frisk basilikum
2-3 røde chili i strimler
1 ts palmesukker
2 ss fiskesaus

SÅNN GJØR DU:Varm oljen i en stekepanne. Steke grønn karripasta i oljen, ca. 1 minutt. Reduser temperaturen og tilsett kokosmelk, litt i gangen. Fortsett å røre til kokosmelken har et oljesjikt på toppen. Tilsett kyllingen og riv kaffirlimebladene opp i pannen. La det koke noen minutter. Hell over i en kasserolle og tilsett palmesukker og fiskesaus og la det småkoke på lav temperatur. Når det nå begynner å koke tilsettes eggplante. La det fortsette å koke i ca. 5 minutter. Så tilsettes basilikum og rød chili. Ta kasserollen av varmen og hell over i et serveringsfat. Spises med varm ris.


Gang Phet Gai
Thailandsk kylling karri med peanøtter

INGREDIENSER:
1 kylling, ca 1 1/2 kg
4 dl kokosmelk
2 1/2 dl vann
2 røde chili, ferske uten frø
2 ss korianderfrø
1 ts karvefrø
1-2 ts chili i strimler
1 ts rekepasta
1 ts hvitløkpulver
1 ts hakket galanga
2 ts palmesukker
2 ss vegetabilsk olje
3 ss peanøttsmør crunchy
2 ss fiskesaus
saften av 2 limer

SÅNN GJØR DU:Skjær kyllingen opp i serverings store stykker og legg dem i en kjele sammen med kokosmelk og 2 1/2 dl vann. Tilsett de rød chiliene. Kokes opp, legg på lokk og reduser varmen. La det småkoke i 30 minutter til kyllingen har blitt mør.
Rist korianderfrøene, karvefrøene og rekepastaen i en tørr wok eller i en teflonbelagt stekepanne til de er blitt veldig aromatiske. Males til en pasta sammen med hvitløk, galanga og palmsukker.
Fres denne pastaen i olje i 2-3 minutter. Ta kyllingstykkene opp med en hullsleiv og legg dem til side. Hell sausen med chiliene over krydderpastaen og la det småkoke i 20 minutter, til oljen skiller seg og sausen har tyknet.
Tilsett peanøttsmør og rør om til det er oppløst. Legg i kyllingstykkene og kok forsiktig i 10 minutter.
Tilsett fiskesaus og saften av lime etter smak. Serveres med ris


Gang Phet Gung
Thailandsk reker med
karripasta

INGREDIENSER:
1 kg mellomstore reker, rå
1 løk, finhakket
3 ss vegetabilsk olje,
eller peanøttolje
1 ts hvitløkpulver
1 ts galanga, hakket
1 rød chili uten frø, hakket
1 ss sitrongress, finhakket
1 ts koriander, malt
1 ts gurkemeie
1 ts rekepasta
4 dl kokosmelk
2 dl vann
1 ts tamarindkonsentrat
2 ss fiskesaus
1 liten bunt frisk koriander

SÅNN GJØR DU:Skrell og rens rekene, men la haleskallet sitte på. Skjær et dypt snitt langs ryggen og fjern den sorte strengen. Press rekene flate.
Fres den hakkede løken til den er blitt mørkebrun i fargen. Løk, hvitløk, galanga, chili og sitrongress kjøres i en hurtigmikser til en glatt pasta. Tilsett koriander, gurkemeie og rekepasta og kjør mikseren igjen. Bland inn litt av kokosmelken.
Rekepastaen gir en bedre smak hvis den ristes før bruk. Pakk i så fall rekepastaen inn i aluminiumsfolie og ha den i en tørr wok. Stek den i 2 minutter på hver side. Oppbevares i en krukke på mørkt sted.
Fres de blandede krydderiene i stekepannen som ble brukt til løken i ca 5 minutter. Tilsett kokosmelken og tamarind. Bringes nesten til kokepunktet. Reduser varmen og la det småkoke under stadig omrøring i 5 minutter.
Tilsett 2 dl vann, reker og fiskesaus og la det koke i 5 minutter til rekene blir røde.
Plukk korianderblader av stilken og ha dette over retten før den serveres med ris.


Thailandsk Populær Appetittvekker

Tordmanpla
Thailandske fiskekaker

INGREDIENSER:
2 tørkede blader av kaffirlime,
bløtlagte i minst 5 min i varmt vann
1 liten løk
3 tykke skiver galanga
1 ss koriander, stilk og blader, hakket
1-2 ts hvitløkpulver
1 stk sitrongress, 2 cm
1-5 røde chili uten frø
350 g filet av hvitfisk
1 egg
1 1/2 ss fiskesaus
100 g grønne bønner, fint snittet
olje til steking
2-3 ss søt chilisaus med agurk

SÅNN GJØR DU:Etter at kaffirlimebladene har ligget i bløt, avrennes de og finhakkes. Bladstilkene fjernes. Friske sitron- eller limeblader, som blancheres hurtig i kokende vann, kan alternativt brukes.
Løk, galanga, koriander, hvitløk, sitrongress og rød chili kjøres i en hurtigmikser til en pasta. (rød karripasta)
Skjær fiskefiletene i terninger, og kjør disse i en hurtigmikser til blandingen er ganske glatt. Tilsett 3-5 ss kaldt vann, egg og fiskesaus, og kjør hurtigmikseren til blandingen er helt glatt.
Ha i grønne bønner og hakkede limeblader og bland godt.
Varm litt olje i en stekepanne og bruk en spiseskje for å forme fiskekakene. Legg disse i pannen og stek på begge sider til de er gylne og gjennomstekte.
Ta fiskekakene opp av pannen og la dem avrennes på kjøkkenpapir.
Serveres varme på en tallerken, sammen med søt chilisaus eventuelt ha agurk i sausen .NB: Bruk vår Rød karripasta som snarvei.


Lukchinmutord Namjimtua
Thailandsk kjøttboller
med peanøttsaus

INGREDIENSER:
500 g kjøttdeig av svin
2 ss korianderblader, finhakket
2 ts presset hvitløk
2/3 dl fiskesaus
2 dl vegetabilsk olje
1 rød chili, finhakket uten frø
1 ts fersk ingefær, revet
2 ss peanøttsmør (crunchy)
1 ss palmesukker
1 1/4 dl kokosmelk
1 ts basilikum, hakket
SÅNN GJØR DU:Bland kjøttdeigen med halvparten av korianderbladene, halvparten av hvitløken og halvparten av fiskesausen. Kna dette til en glatt deig. Fukt hendene og rull kjøttdeigen til små kjøttboller, så store som valnøtter.
Kjøttbollene stekes i 2 ss olje i 5 minutter, eller til de er gylne.
Ta kjøttbollene opp av pannen, hold dem varme. La oljen renne av. Tørk av pannen. Ha i nye 2 ss med olje.
Fres resten av hvitløken sammen med chili og ingefær i 1 minutt. Tilsett resten av korianderbladene, fiskesausen, peanøttsmør, palmesukker og kokosmelk. Rør inn hakket basilikum.
Legg kjøttbollene på et fat, og ha sausen i en liten bolle i midten. Serveres med tannpirkere. Ideelle til småsnacks.


Satay Gai
Kylling Satay

INGREDIENSER:
1 ts hele korianderfrø
1 ss hvitløkpulver
1 ss syltet ingefær
450 gram kyllingbryst uten ben
og skinn, kuttet i passe biter.
2 ss fiskesaus
1 ss malt gurkemeie
8 ss kokosmelk
3 ss palmesukker

Sataysaus
100 g ristede (usaltede) peanøtter
3-4 ts hvitløkpulver
30 g hakket løk
1-2 ss rød eller
matsaman karripasta
1 ts fiskesaus
8 ss kokosmelk
4-6 ts lime juice (etter smak).
2-3 ts palmesukker.

A jad saus
4 ss eddik
1 ts sukker
2-3 ss agurk,
grovhakket eller kuttet i skiver
2 sjalottløk (eller andre rosa
løker), grovhakket
3-4 Thai chilipepper eller paprika,
kuttet i tynne biter.

ALTERNATIV VERSJON:
6 kyllingfileter
1 ss malt koriander
1 ss malt gurkemeie
2 ts hvitløkpulver
2 ss sukker
2 ss fiskesaus
1/2 ts salt
peanøttolje
trespyd, 2-3 pr. pers.
3-4 ss sataysaus

SÅNN GJØR DU:Kyllingbitene skal bankes flat. Bruk en tung kniv eller lignende.Korianderfrø ristes og knuses i en morter. Bland ingrediensene for å lage en marinade. Mariner kyllingbitene over natten. Kyllingbitene tres på trespyd. De ferdige pinnene grilles/stekes på ganske sterk varme (de smaker best hvis de stekes over kull, da de tar til seg litt røyksmak). Snu dem jevnlig, og smør på godt av den gjenværende marinaden. Steketiden vil være mellom 5 og 10 minutter, avhengig av hvor mye varme du har.
Sataysaus Mal eller knus peanøttene til et ganske fint pulver. Bland i de resterende ingrediensene, med unntak av limesaft, slik at det blir en glatt saus. Hvis sausen blir for tykk, kan den blandes med litt vann. Tilsett gradvis limesaft, smak til du får en fin balanse mellom smakene.

Ajad saus Bland sammen ingrediensene og la de stå over natten for å få den beste smaken. Det går også å blande sammen ingrediensene og servere med en gang.

SÅNN GJØR DU:Skjær kyllingfiletene i terninger, 2 x 2 cm. Bland malt koriander, malt gurkemeie, hvitløk, sukker, fiskesaus og salt. Bland krydrene og kyllingterningene og la blandingen stå i kjøleskap i 2 timer.
Tre kyllingterningene på trespyd som har ligget 1 time i vann før bruk.
Varm oljen i en stekepanne og stek spydene til kyllingkjøttet er gjennomstekt, ca 3-4 minutter på hver side. Server spydene med brød og sataysaus.


Porpietord
Thailandsk vårruller

INGREDIENSER:
1 pk vårrull rispapir
100 g glassnudler, bløtlagt 40 min
20 g tørket strimlet sopp, bløtlagt i 40 min
100 g bambusstrimler, finhakket
100g gulrot, finrevet
100 g nykål, finhakket
100 g bønnespirer
250 g kjøttdeig av svin eller kylling
1 ts malt hvit pepper
1/2 ss fiskesaus
3/4 ss soyasaus med sopp
3/4 ss sukker
2 egg
1/2 ss finhakket hvitløk
vegetabilsk olje til frityrsteking
4-5 ss søtchilisaus for vårrull

Lim : Kok 1 ss hvetemel og 3ss vann
Hvis du ikke få tak i nykål og bønnespirer, kan du bruke 300g gulrot i steden for.

SÅNN GJØR DU:Vårrull rispapirene skal fuktes, slik at de blir myke, og legges utover på et fuktig kjøkkenhåndkle, gjerne 4 stk. i gangen. Glassnudlene avrennes og skjæres i 3 cm lengder. La soppen avrennes du får nå ca. 100 g . Bland kjøttet, egget, soppen, grønnsakene og Glassnudlene . Tilsett fiskesaus, soyasaus, pepper, sukker og bland alt godt sammen.
Varm 3 ss olje i en wok og stek hvitløken til den er gylden. Ha blanding ovenfor i woken til blandingen er gjennomstekt. La det avkjøle.
Legg en skjefull med fyll i hjørnet på hver rispapir og brett hjørnespissene over. Brett inn sidene over fyllet og rull sammen oppover mot spissen. Lim spissen og brett den ned.
Varm olje i en frityrgryte eller wok. Ha en rist dekket med kjøkkenpapir stående klar. Når oljen er varm, legges forsiktig tre eller fire vårruller nedi, og stek til de er gyllenbrune. Legges på risten til avrenning.
Legg vårrullene på en tallerken og pynt med issalat og agurk.
Serveres med en bolle søt chilisaus for vårrull.


Mu Daddiau
En sol svinekjøtte

INGREDIENSER:
500 g svinekjøtt
2 ts koriander, hel
1 ts hvitløkpulver
1 ts hel sort pepper
2 ts gurkemeie
1-2 ts sukker
1 ss fiskesaus
1 ss østerssaus
1 ss vodka (40 %)
olje til steking

SÅNN GJØR DU:Skjær svinekjøttet i tynne skiver, ca. 1 cm tykke. Knus koriander hel, hvitløk og hel svart pepper og bland dette godt sammen. Mariner svinekjøttet med gurkemeie, sukker, fisksaus, østerssaus, vodka og de knuste krydrene. La blandingen stå i kjøleskap i 1 time og la det solbade 1 dag. (Sett dette ut i sola, spredd ut over en stor talerken, fra morgen til kveld).
Varm oljen i en stekepanne og stek til svinekjøttet er gjennomstekt, ca 3-4 minutter på hver side. Server en sol svinkjøtte med kokt søtris eller thai jasmin ris.


Neua Daddiau
En sol oksekjøtt

INGREDIENSER:
500 g oksekjøtt
2 ts koriander, hel
1 ts hvitløkpulver
1 ts hel sort pepper
2 ts gurkemeie
1-2 ts sukker
1 ss fiskesaus
1 ss østerssaus
1 ss vodka (40 %)
olje til steking

SÅNN GJØR DU:Skjær oksekjøttet i tynne skiver, ca. 1 cm tykke. Knus koriander hel, hvitløk og hel svart pepper og bland dette godt sammen. Mariner oksekjøttet med gurkemeie, sukker, fiskesaus, østerssaus, hvitvin og de knuste krydderne. La blandingen stå i kjøleskap i 1 time og la det solbade 1 dag. (Sett dette ut i sola, spredd ut over en stor tallerken, fra morgen til kveld).
Varm oljen i en stekepanne og stek til oksekjøttet er gjennomstekt, ca 3-4 minutter på hver side. Server en sol oksekjøtte med kokt søtris eller thai jasmin ris.

Neuatom
Banket oksekjøtt

INGREDIENSER:
500 g oksekjøtt (fra del av lår)
1 ts malt sort pepper
1-2 ts palmesukker
1 ss fiskesaus
1/2 ss salt

SÅNN GJØR DU:Skjær oksekjøttet i skiver, ca 2 cm tykke. Mariner oksekjøttet med malt svart pepper, sukker, salt og fiskesaus. La blandingen stå i kjøleskap i 5 timer og la det solbade 1 dag. (Sett dette ut i sola, spredd ut over en stor tallerken, fra morgen til kveld). Grill oksekjøttet til det er gjennomstekt. Bank kjøttstykkene godt med et tungt redskap. Server banket oksekjøtt med kokt søtris eller thai jasmin ris.


Thailandsk Populær Nudler og Ris

Pad Thai
Stekte nudler på Thailandsk vis

INGREDIENSER:
225 g risnudler.
5-6 fedd hvitløk, finhakket.
2 ss hakket sjalottløk
50 g tørkede reker eller 100 g kokte reker
3 ss fiskesaus
3 ss sukker eller palmesukker
2 ts tamarind konsentrat blandet
med 5 ts vann (du får da tamarind juice)
1 ss saltet reddik finhakket (skyllet)
1 medium egg, (pisk sammen
hvite og plomme)
50 g hakket gressløk
6 ss ristede peanøtter, grovhakket.
150 g bønnespirer
100 g tofu, kuttet i terninger
(ca. 1cm), marinert i mørk søt soyasaus.
1-3 ts tørket chili pulver for mild
eller sterke smak

SÅNN GJØR DU:Varm litt olje i en wok og ha i hvitløk og sjalottløk. Stek på høy varme til de akkurat begynner å forandre farge. Nå kan du velge: Ha i kylling hvis du foretrekker thailands stekte nudler med kylling, og stek litt lengre. Ha i nudlene og stek til de blir myke, ca. 5 minutter. Mens du steker nudlene, tilsettes litt og litt vann, 1-2 ss i gangen, og etter 2-3 minutter tilsettes reker, fiskesaus sukker, tamarind juice, skyllet saltet reddik, tofu og 4 ss ristede peanøtter.
Fortsett å røre med en hånd, mens du sakte blander inn det piskede egget. Egget skal danne et "bånd" av kokt egg. Ha i 100 g bønnespirer, 30 g hakket gressløk og stek i maks 30 sekunder. Server på et serveringsfat.Topping: Ha i 50 g frisk bønnespirer, 20 g hakket gressløk, 2 ss med lett ristede grovhakkede peanøtter og malt tørket chili. Ha dette over de stekte nudlene.
P.s. Nudlene skal bløtlegges i en time eller mere, avhengig av hvor myke du foretrekker nudlene. Du må sikkert eksperimentere litt til du finner ut hva du liker. Start med varmt vann.
NB: Bruk vår Pad Thai saus som snarvei.


Pad Siew
Thailandsk rørte stekte nudler

INGREDIENSER:
200 g svinekjøtt elle oksekjøtt
225 g risnudler bløtlagt 1 time
1 ss fiskesaus
1 ss palmesukker
2 ss østerssaus
2 ss søt mørk soyasaus
100 g brokkoli (kun blomsten)
1 dl kokosmelk (valgfritt)
1-3 ts malt rød chili for mild eller sterk smak

Marinade:
3-5 ts hvitløkpulver
1 egg, blandet
1 ss tapiocapulver
1 ss risvin
1 ss fiskesaus
3 ss søt mørk soyasaus
2 ss østerssaus
1 ss palmesukker
1 ts sesamolje
1 ts nykvernet svart pepper
1 ss fersk, malt ingefær
1 ss hakket løk
1 ss hakket sjalottløk
1 ss Store chili pepper, kuttet i små biter (valgfritt)

SÅNN GJØR DU:Bland alle ingrediensene i marinaden og mariner 200 gram oksekjøtt, kuttet i tynne strimler i ca. 1 time.Kok nudlene til de blir myke, og ha de i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Varm opp en wok og ha i litt olje for å fritere det marinerte kjøttet. Med en gang kjøttet begynner å bli stekt, har du i nudlene og de resterende ingrediensene. Rør rundt og fortsette og steke til hele blandingen er oppvarmet. Smak på blandingen for å sjekke balansen av smakene. Den skal være litt søt med en anelse av salt.Serveres på et serveringsfat. Ha malt tørket chili over de stekte nudlene.


Pad Kuaytiau Radna
Thailandsk stekte nudler i tykk saus

INGREDIENSER:
100 g svinekjøtt, i tynne strimler
100 g risnudler, bløtlagt i 1 time
150 g brokkoli
25 g tørket kinesisk sopp, bløtlagt i 30 min
2 dl svinebuljong
3 ss fiskesaus
2 ss mørk søt soyasaus
2 ss Maggi soyasaus
2 ss sukker
2 ss tapiokapulver, blandet med litt vann
1 fedd hvitløk, hakket
1 ts nykvernet svart pepper

SÅNN GJØR DU:Bland Maggi soyasaus, fiskesaus og soyasaus. Mariner kjøttet i en time og ta det ut av marinaden. Ta vare på marinaden. Mens nudlene bløtlegges, gjør du klar brokkolien ved å kutte opp brokkoliblomst, kutt opp stammen og det resterende av brokkolien i små og tynne biter.I en stor panne eller wok, på medium varme skal du tilsett nudlene i litt olje og litt søt soyasaus. Rør rundt hele tiden mens du steker, til de begynner å bli brune. Ta ut nudlene, øk temperaturen, og brun kjøttet med hvitløken lett i woken.Tykk saus: Varm opp svinebuljong i en stor kasserolle. Bland i marinaden og la det få et oppkok. Ha kjøttet og resten av ingrediensene i, utenom nudlene og tapiokapulveret. Rør av og til, til kjøttet og grønnsakene er kokt. Ha i tapiokapulveret slik at det tykner (etter ca. 30 sekunder).
Serveres med nudlene og ha sausen over nudlene, bland godt sammen.


Kuaytiau Neua
Thailandsk oksesuppe nudler

INGREDIENSER:
225 g risnudler, bløtlagt i 1 time
5 dl vann
150 g bønnespirer
150 g impomoea agutica (valgfritt)
2 ss frisk koriander finhakket
2 ss vårløk/gressløk finhakket
3 ss hvitløk, stekt i olje
1 ss malt hvit pepper
1 ss rød malt chili

Suppe:
500 g oksekjøtt, i tykk strimler
2-3 stykker okseben (kraftbein)
1 1/2 l vann
1 ss hvitløkpulver
1 ss korianderrot
1 ts malt hvit pepper
2 ss syltet hvitløk kraft
2 ss syltet hvitløk, finhakket
2 ss fiskesaus
2 ss søt mørk soyasaus
2 ss Maggi soyasaus
1 ss soyabønnepasta F2
2 ss sukker
1 ts salt
2 kanelstenger
5 hele belger stjerneanis
1 ts korianderfrø

SÅNN GJØR DU:Suppen: Bland alle ingrediensene og kok opp. Tilsett oksekjøttet og la det koke over svak varme, ca.1-2 timer til oksekjøttet blir veldig mørt.
Kok risnudler til de blir myke og ta de ut av vannet. Fortsett med å koke bønnespirer og impomoea agutica til de er lettkokte, og ta de ut.
Severing: Ha litt kokte ris nudler og litt kokte grønnesaker i en bolle. Fyll opp med suppen og ha i koriander, vårløk/gressløk, hvitløk i olje og litt malt hvit pepper. For å få litt sterkere smak, bruk thai malt chili krydder, malt chili i eddik, sukker og fiskesaus.


Kanomjin Namyapla/gai
Thailandsk nudler med fiskekarri

INGREDIENSER:
4 dl kokosmelk
1-3 ts rød karripasta for mild
eller sterk smak
2 ts krachai pulver
1 liten bunt hele krachai
2 ss fiskesaus
1 ts salt
500 g fersk fiskefilet av hvitfisk (eller 2
beinfrie kyllingbryst hvis du foretrekker)
200 g kanomjin nudler (Jiangxi vermicelli)
4 fedd hvitløk
4 sjalottløker
Grønn salat etter eget ønske

SÅNN GJØR DU:Trekk fisken i 10 minutter og ta den ut av vannet. Hvis du foretrekker kylling, kok den på svak varme i 45 minutter. Sauter hvitløk og sjalottløk i en stekepanne på medium varme til det blir lett brunt og velluktende. Ha dette over i en morter og knus godt. Ha i krachai pulver, hel krachai og rød karri pasta. Støt godt til det blir glatt og godt blandet. Tilsett fisken eller kyllingen. Fortsett å støte til det er godt blandet. Sett tilside. (Man kan bruke en foodprosessor isted for en morter.)Varm opp kokosmelk på medium varme i en kasserolle. Ha i miksturen fra morteren litt i gangen og rør rolig til det koker. Ha i fiskesaus, 1/2 st salt og rør godt. Ta kasserollen vekk fra varmen.Kok opp 6 dl vann og 1/2 ts salt i en egen kasserolle. Ha i nudlene og kok i 5 minutter. Ha nudlene over i kaldt vann. Lag "snurrer" av nudlene, ca. 10 g hver.Ha nudlene over på et serveringsfat og øs over med karri saus. Server med frisk grønn salat. Bruk gjerne friske mynteblad, thai basilikum, bønnespirer, grønne bønner og agurk. Anbefalt å servere med et hardkokt egg og fersk chili.


Gangjeud Wunsen Saimu
Thailandsk bønne-nudlesuppe med svinekjøtt

INGREDIENSER:
Suppen:
225 gram malt svinekjøtt
1-2 ts hvitløkpulver
8 dl kylling buljongkraft
50 g glassnudler,
bløtlagt i vann i ca.30 minutter.
4 ss fiskesaus
100 g hakket kinakål
50 g vårløk, godt hakket
25 g fersk koriander, inkludert roten,
hakket
1 ts hvit pepper malt
Marinade:
1 ss fiskesaus
1 ss Maggi soyasaus
1 ss hvitløkpulver
1 ts hvit pepper malt
1 ts rismel

SÅNN GJØR DU:Bland ingrediensene for marinaden. Bland marinaden med kjøttet, og lag små kjøttboller. Sett disse til side for marinering i 3-4 timer.Bløtlegg nudlene og ta bort vannet etterpå.Varm opp buljongen til den koker og ha i kjøttbollene og koriander roten. La det koke til kjøttbollene er gjennomkokt (de vil da flyte opp). Ha i alle ingrediensene unntatt vårløk og fersk koriander. Ta kasserollen av varmen og hell over i serverings boller. Ha i vårløk og fersk koriander (varmen fra suppen er nok til å koke vårløk og fersk koriander)Ris er tilbehør og spises fra tallerken. Smak eventuelt til med fiskesaus.


Kaow Man Gai
Thailandsk kylling og ris

INGREDIENSER:
1 1/2 l kylling buljong.
200 g thai jasmin ris
1 hel rå kylling
150 g vinter squash

Bønne saus:
4 ss soyabønnepasta F2
4 ss kyllingkraft fra den kokte kyllingen
1 ss sort soyasaus F5
1 ss røde chili i eddik
1-2 ts hvitløkpulver
1 ts palmesukker
1 ss finhakket syltet ingefær.
Dette blandes og smakes.
Hvis nødvendig kan du ha i litt ekstra
sukker eller litt røde chili i eddik for
balanse mellom smakene.

SÅNN GJØR DU:Minst en dag før du ønsker å lage denne retten kutter du opp noen knust røde stor chili (fjern frøene). Bland disse sammen med dobbelt så mye eddik. (Du får røde chili i eddik) Du trenger minst en spiseskje av denne blandingen.
Ha kyllingen i en stor kasserolle sammen med buljongen (kyllingen bør være dekket). Ha i noen biter vinter squash og la det koke på svak varme til kyllingen er mør. Ta kyllingen ut. Når den er kjølig nok til å håndtere kapper du av vingene og lårene (disse kan brukes til andre retter). Ta bryststykkene og kutt disse opp i passe små spisestykker (skinnet kan fjernes hvis du ønsker). Ha jasmin risen i en kasserolle sammen med 5 dl kyllingkraft fra kyllingen som du kokte. Kokes over medium varme til væsken er absorbert og risen er kokt. Den ferdige risen skal være litt fuktig. Server kyllingen på en seng av ris, pyntet med korianderblad sammen med agurk. Ha en litte bolle med kyllingkraft som suppe og noen biter squash og korianderblad som du spiser sammen med kyllingen. Dypp kylling i bønne saus.


Kaow Mu Dang
Thailandsk rødsvinekjøtt og ris

INGREDIENSER:
500 g svinekam, svinestek eller svinekotteletter.
200 g thai jasmin ris

Marinade:
3 ss hakkede tomater uten skinn og frø.
4 ss fiskesaus
4 ss honning
2 hermetiske plommer, finhakket
Dette blandes i en mikser. Kjøttet smøres inn med blandingen og satt til side i flere timer for marinering. Hvis du ikke kan steke over grillkull, anbefales å tilsette røyksmak -tilsetting til marinaden.

SÅNN GJØR DU:Ha kjøttet med marinaden i en kasserolle og tilsett ca. 2dl vann. Kok opp og reduser varmen. Ha på lokket og la det småkoke til kjøttet er gjennomkokt. Kjøttet taes ut og grilles på høy temperatur til det blir brunt. La det kjøle ned og kutt opp i passe "spise" stykker. Ha kasserollen med væsken tilbake på ovnen og la det koke opp. Ha i 2 spiseskjeer mørk søt soyasaus, 2 ss honning og 2 ss eddik. La det koke til det tykner (ha i litt rismel for å hjelpe på, hvis nødvendig) Server kjøttet på en seng av kokt thai jasmin ris, pyntet med koriander blad og agurk skiver. Ha sausen over kjøttet når du spiser det.


Kaow Ka Mu
Thailandsk fem kydder svinekjøtt og ris

INGREDIENSER:
800 g fersk svineknoke
4 dl vann
200 g thai jasmin ris
10 ts hvitløkpulver
1 ts mørk søt soyasaus
1 ss sort soyasaus F5
2 ss soyasaus F1
1 ss koriander røtter
1 ts fem krydder pulver
1 ts hel svart pepper

Saus:
2 ss eddik
2 gule chili
1/4 ts salt
1 koriander rot
10 ts hvitløkpulver
Salat etter ønske:
syltet kinakål elller kinesisk brokkoli
Pynt: fersk koriander

SÅNN GJØR DU:Plasser alle ingrediensene i en kasserolle (untatt ingrediensene for sausen) og tilsett vannet slik at kjøttet nesten dekkes. Sett på lokk og la det fosskoke i 1 time (tilsett mere vann hvis nødvendig). Når kjøttet er veldig mør tilsett kinakål i suppen. La det koke i noen minutter. Ta de opp og finhakk de. Hvis du bruker kinesisk brokkoli, kutt i 1-2 tommer og gjør det samme.
Ta kasserollen av varmen og vent ca. 10 minutter.Ta bort benet fra knoken og legg kjøttet og væsken på et serveringsfat. Dryss på hakket koriander.
Saus:
Ha alle ingrediensene utenom eddik i en morter og støt og bland til det hele er homogent. Bland i eddiken og rør den inn. Ha sausen i en liten bolle.
Serveres varmt sammen med sausen.
Server den varme retten på en seng av kokt thai jasmin ris, pyntet med kokt kinakål eller kinesisk brokkoli. Spis sammen med sausen som du har i en liten bolle.


Thailandsk Populær Dessert

Kaowniawmoon Nasungkaya
Thailandsk søtris i kokosmelk

INGREDIENSER:
450 gram søtris
1 ss salt
3/4 kopp sukker
4 dl kokosmelk

Custard Topping:
2dl kokosmelk
225 g palmesukker
4 egg

SÅNN GJØR DU:Bløtlegg risen i vann over natten, ha risen i et tørkle og dampkok den ca. 40 minutter. Løs opp salt og sukker i kokosmelken, varm opp under omrøring. Når kokosmelken koker, taes den av varmen og 2 dl taes til side for å brukes under servering. Ha den kokte søtrisen i en beholder med tett lokk og hell over den gjenværende kokosmelken. Rør kraftig, dekk til og sett til siden en stund slik at kokosmelken trekkes inn i risen. Under servering skal du helle litt av den kokosmelken som ble satt tilside tidligere over risen, før du har på vanilje toppingen.
NB. Varm kokosmelk og søtris skal blandes med en gang risen er ferdigkokt.
Custard topping:
Bland kokosmelk, palmesukker og egg i ei skål som tåler varme. Pisk og dampkok i en dampkoker over fosskokende vann i 25-30 minutter.


Kaowniaw Mamuang
Thailandsk søtris i kokosmelk med mango

INGREDIENSER:
2 kopper søtris
4 dl kokosmelk
1 kopp sukker
1/2 ts salt
3 modene mangoer, delt i tykke skiver
1 ss ristede sesamfrø
1 ss tapiokapulver
1 ss sukker
1/4 ts salt

SÅNN GJØR DU:Bløtlegg risen i vann over natten, ha risen i et tørkle og dampkok den ca. 40 minutter. Mens risen dampkoker blander du 3 dl kokosmelk, 1 kopp sukker og 1/2 teskje salt til en kokossaus. Kok dette opp og sett det til side for å kjøle ned. Med en gang risen er ferdig og fortsatt varm, skal den blandes med kokossausen. Bland dette godt sammen, dekk til og la det kjøle i 1 time.Topping:Bland 1dl kokosmelk med 1/4 teskje salt, 1 ss sukker og tapiocapulver. Kok opp.Ha risen og mangoen på et serveringsfat. Ha toppingen over risen og dryss over de ristede sesamfrøene.


Kaowniaupieak
Thailandsk søtris i kokosmelk

INGREDIENSER:
1 1/2 kopp søtris
3 dl vann
1 ts tapiocapulver
2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl kokosmelk
1 ts ristede sesamfrø, (valgfritt)
Friske mynteblad for pynt (valgfritt)

SÅNN GJØR DU:Bløtlegg risen i vann over natten, ha risen i et tørkle og dampkok den ca. 40 minutter. Ha risen over i en kasserolle og tilsett 3 dl vann. Kok opp og la det koke i 12 minutter (litt lengre hvis du vil ha risen ekstra myk). Åpne boksen med kokosmelk og rør rundt for å gjøre blandingen homogen. Mens risen koker blander du tapiocapulveret med litt vann. bland godt. Når risen er ferdig, blander du i tapiocaen. Bland godt og ta bort fra varmen. Ha i sukker og rør godt.
Ha risen over i 2-3 serveringsboller (du bør bruke boller som ikke er så høye). Ha et tynt lag av kokosmelk over risen, slik at risen akkurat blir dekket, dryss over sesamfrø og litt mynteblad. Serveres varm. Bland kokosmelk og ris når du spiser det. Denne anbefales!


Kaowtommad
Thailandsk søtris med bananer i kokosmelk

INGREDIENSER:
200 g søtris
4 dl g ferdigblandet kokoskrem pulver
4 ss sukker
1 klype salt
225 gram tørkede sorte bønner (valgfritt)
4 små bananer, delt i to på langs
8 banan blad eller aluminumsfolie, 6" x 10"

SÅNN GJØR DU:Bløtlegg risen over natten og ta bort alt vannet. Hvis du vil bruke de sorte bønnene må de også bløtlegges over natten og deretter kokes til de er myke. Bland kokoskrem (følg anvisning på pakken), sukker og salt i en bolle og rør til sukkeret og saltet er oppløst. Ha risen i en teflon panne eller tilsvarende og varm opp på lav temperatur. Tilsett gradvis kokoskrem blandingen mens du rører godt rundt med en tresleiv. Fortsett å røre over lav varme til risen er myk og all kokoskremen er absorbert. Dette kan ta opp mot 1 time, så vær tålmodig, all kokoskremen må absorberes. La det kjøle ned.
Ha litt ris på et bananblad og bland i litt sorte bønner. Legg en bananbit over og dekk med mere ris og bønner. Brett sammen bananbladet og knyt rundt godt. Gjenta til alle bananene er brukt opp. Dampkoke disse i 15 minutter. Kjøl ned, pakk opp og server.


Bua-Loi
Thailandsk risball i kokosmelk

INGREDIENSER:
300 g rismel av søtris
1 1/2 ts pandan essens
8 dl ferdigblandet kokoskrem pulver
2 kopper sukker
1 ts salt
3 egg (valgfritt)

SÅNN GJØR DU:Bland rismelet med nok vann til å lage en fast deig. Pandan essensen må blandes i vannet før du lager deigen. Kna godt og lag erte-store kuler. Kok opp en stor kasserolle med vann, ha kulene i det kokende vannet, og ta de ut når de flyter. Tørk kulene. Kok opp 4 dl ferdiglaget kokoskrem (følg anvisning på pakken) med sukker og salt. Rør rundt hele tiden slik at den ikke skiller seg. Så tilsettes ris kulene. Når det hele begynner å koke igjen taes den bort fra varmen og den resterende kokoskremen røres inn. Server i små boller. Thai folk blander ofte fersk mais i den ferdige retten.Hvis du ønsker å serverer denne retten med egg: Kok opp vann i en kasserolle og reduser slik at vannet akkurat slutter å koke. Knekk eggene ett i gangen i det varme vannet. Når eggene er ferdig kokt taes de ut av vannet og settes til side. Ett egg tilsettes hver bolle like før servering.



Ta-Koh
Tapioca i kokosmelk

INGREDIENSER:
3 dl små tapiokaperler
6 dl vann
2 dl sukker
4 dl kokosmelk
2 ts sukker
1/2 dl rismel
1 ts salt

SÅNN GJØR DU:De vaskede tapiocaperlene helles i en kasserolle sammen med vannet. Blandingen kokes i 20 min. Deretter har du sukkeret (2 dl) i og blandingen kokes et par minutter til.
Blandingen helles i små former etter den er kokt.
Kokos, sukker(2 ts), rismel og salt blandes og kokes opp over svak varme. Deretter helles blandingen over tapiocaen i formene.Du kan legge et lite stykke frukt, feks. .... sammen med tapiocaen i hver form.

No comments: